Esoterische onzin

De grote soefi mysticus Maghrebi zegt:
Praat niet met ons over visioenen en wonderen, want we hebben zulke dingen lang geleden overstegen. We zagen ze allemaal als illusies en dromen, en onverschrokken gingen we eraan voorbij.

Je zult hier veel mensen tegenkomen die deze spelletjes blijven spelen. Ze verdoen gewoon hun tijd. Vermijd hun gezelschap. Ik ga allerlei mensen aantrekken, en vooral die mensen die geïnteresseerd zijn in spiritualisme. Ze zullen al hun ziektes hierheen brengen. Ze zullen onzin praten – ze zullen praten over wonderen, psychische ervaringen. En natuurlijk, als iemand over zulke dingen praat, begin je het gevoel te krijgen dat je mist. Je mist helemaal niets, want hij droomt alleen maar.

Maar hij kan dit gevoel in jou creëren, dat je iets tekort komt, dat je groei niet goed gaat, dat je niet zo snel groeit als je zou moeten groeien. Hij zal in jou een gevoel van minderwaardigheid creëren, en dat is gevaarlijk. Zodra je je minderwaardig gaat voelen word je verdrietig, depressief, je draagt een zwaar gewicht op je borst; en dat zal een belemmering worden voor je groei.

En geheid dat je deze dingen gaat zien als je ze gaat wensen. Verlangen creëert dromen. Als je begint te denken dat je iets mist, zal je mind al gauw gaan projecteren. De mind staat altijd klaar om je alles te geven wat je wenst, en vooral zulke dingen. Geld verlangen zal moeilijk zijn omdat het niet alleen een kwestie van je eigen mind is. Als je president van een land wilt worden, is het misschien niet makkelijk omdat er mogelijk veel concurrentie is. Maar als je aura’s wilt zien is er geen concurrentie, en niemand kan je belemmeren, en je neemt de aura’s van iemand anders niet waar; je creëert die van jezelf. Het is een privé wereld, een idiote wereld. Dit is de betekenis van het woord ‘idioot’: het betekent dat je een privéwereld van eigen ervaringen hebt die niet overeenkomen met de realiteit.

Ik weet dat er hier een paar mensen zijn die genieten van een soort leiderschap omdat ze een paar mensen om zich heen kunnen verzamelen. Ze beginnen over esoterische dingen te praten. En wanneer iemand het over esoterische dingen heeft, verborgen waarheden waarvan je je niet bewust bent, geniet hij ervan om een kenner te zijn en maakt hij je tot een onwetend iemand. Dat doet pijn. Al gauw ga jij ook zulke onzin boeken praten en lezen, en ze zijn volop verkrijgbaar.

Hier ben je niet bij me om aura’s te zien, of om lichten te zien, of om kundalini-energie op te zien stijgen, of chakra’s te zien openen. Ik probeer voortdurend deze waarheid in je hart te hameren, dat verlichting, nirvana, het enige is wat het waard is om te bereiken, het besef van wie je bent. Al het andere moet omzeild worden.
En die dingen kom je onderweg wel tegen.

Osho: The Secret #14.