Ervaar het leven

Osho, 11 december 1931 – 19 januari 1990.

Ervaar het leven op alle mogelijke manieren;
goed-slecht, bitter-zoet, donker-licht,
jong-oud, zomer-winter. 
Ervaar alle dualiteiten.
Wees niet bang voor ervaring, 
want hoe meer ervaring je hebt, 
hoe volwassener je wordt.


Het leven is alleen mogelijk door uitdagingen. Het leven is alleen mogelijk als je zowel goed als slecht weer hebt, als je zowel plezier als pijn hebt, als je zowel winter als zomer, dag en nacht hebt. Wanneer je zowel droefheid als geluk hebt, ongemak en comfort. Het leven beweegt zich tussen deze twee polariteiten.

Bewegend tussen deze twee polariteiten leer je hoe je in evenwicht moet zijn. Tussen deze twee vleugels leer je hoe je naar de verste ster kunt vliegen. Als je kiest voor comfort, gemak, kies je voor de dood. Dat is hoe je het echte geluk hebt gemist: je hebt in plaats daarvan gemak gekozen. Het is heel gemakkelijk om de stem van je ouders te volgen, gemakkelijk om de kerk te volgen, gemakkelijk om de maatschappij en de staat te volgen. Het is heel gemakkelijk om ja te zeggen tegen al deze autoriteiten – maar dan groei je nooit. Je probeert de schat van het leven te goedkoop te krijgen. Het vereist dat je ervoor betaalt.

Wees een individu en betaal ervoor. In feite, als je iets krijgt zonder ervoor te betalen, accepteer het dan niet — dat is een belediging voor je. Accepteer het niet; dat is beneden je stand. Zeg: ‘Ik zal ervoor betalen — alleen dan zal ik het aanvaarden.’ In feite, als iets je gegeven wordt zonder dat je er klaar voor bent, zonder dat je er geschikt voor bent, zonder dat je er ontvankelijk voor bent, zul je niet in staat zijn het lang te bezitten. Je zult het ergens verliezen. Je zult niet in staat zijn om de waarde ervan te waarderen.

Kies de moeilijke weg. En een individu zijn is het moeilijkste wat er is, want niemand wil dat je een individu bent. Iedereen wil je individualiteit doden en een schaap van je maken. Niemand wil dat je op jezelf bent. Daarom blijf je het geluk missen, blijf je de richting missen, en, natuurlijk, is meditatie onmogelijk geworden, concentratie lijkt bijna onbestaanbaar te zijn. Je kunt je niet concentreren, je kunt niet mediteren, je kunt nergens langer dan een fractie van een seconde bij zijn. Hoe kun je dan gelukzalig zijn? Kies je eigen lot. Ik kan je niet laten zien wat je bestemming is — niemand anders weet het, zelfs jij niet. Je moet het aanvoelen, en je moet langzaam bewegen. Laat eerst alles vallen wat is geleend en dan zul je in staat zijn om te voelen. Het leidt je altijd naar de juiste plaats, naar het juiste doel. 

Osho, A Sudden Clash of Thunder # 7