Efficiëntie en bewustzijn

Een efficiency-deskundige controleerde een overheidsbureau en kwam in een kantoor waar twee jonge mannen aan weerszijden van een bureau zaten, geen van beiden bezig met werk. ‘Wat zijn uw taken?’ vroeg de deskundige aan de ene.
‘Ik ben hier nu zes maanden en ik heb nog geen taken gekregen,’ antwoordde de man.
‘En uw taken?” vroeg de efficiency-expert aan de andere man.
‘Ook ik ben hier al zes maanden en heb nog geen taken gekregen,’ antwoordde hij.
‘Wel, een van jullie moet gaan,’ zei de expert. ‘Dit is een duidelijk geval van duplicatie.’

Osho, Yoga: The Alfa en the Omega Vol 7 # 3

 

Wees opmerkzaam en alert. Als je alert bent, als je handelingen meer en meer bewust worden, zal alles wat je doet niet slaperig gedaan worden. De hele maatschappij probeert van jou een automaat te maken, een perfect efficiënt mechanisme. Wanneer je begint te leren autorijden ben je alert maar niet efficiënt, want alertheid kost energie, en je moet alert zijn op veel dingen — de versnellingen, het stuur, de rem, het gaspedaal, de koppeling. Er zijn zoveel dingen waar je je bewust van moet zijn dat je niet efficiënt kunt zijn, je kunt niet snel gaan. Maar tegen de tijd dat je efficiënt wordt, hoef je je niet meer bewust te zijn. Je kunt doorgaan met een liedje neuriën of binnen denken of een puzzel oplossen, en de auto gaat vanzelf. Het lichaam neemt het automatisch over. Hoe automatischer je wordt, hoe efficiënter.

De maatschappij heeft efficiëntie nodig, dus maakt ze je steeds meer automatisch: wees in alles wat je doet automatisch. De maatschappij maakt zich niet druk om je bewustzijn; nee, je bewustzijn is een probleem voor de maatschappij. Je wordt gevraagd efficiënter, productiever te zijn. Machines zijn productiever dan jij. De maatschappij wil niet dat jullie bewuste mensen zijn, ze heeft jullie nodig als mechanische apparaten, dus maakt ze jullie efficiënter en minder bewust. Dit is automatisering. Dit is hoe de maatschappij jullie voor de gek houdt. Je wordt efficiënt, maar je ziel gaat verloren.

De hele inspanning van meditatieve technieken is om je te de-automatiseren, om je weer alert te maken, om van jou weer een mens te maken, geen machine. In het begin zul je minder efficiënt worden, maar stoor je daar niet aan, want alles in je heeft zich als een automaat gevestigd. In het begin zal alles een puinhoop worden. Je zult niet in staat zijn om iets efficiënt te doen. Je zult het moeilijk hebben, want je bent vastgeroest in onbewuste efficiëntie. Om bewust efficiënt te zijn, zal een lange inspanning nodig zijn, maar na verloop van tijd zal je bewust en efficiënt zijn.

Als er in de toekomst enige mogelijkheid bestaat van een echt menselijke samenleving, dan is het eerste wat gedaan zal moeten worden dit: maak kinderen niet automatisch. Ook al duurt het wat langer om ze efficiënt te maken, maak ze efficiënt met bewustzijn; maak ze geen machines. Het zal langer duren, omdat twee dingen geleerd moeten worden: de efficiëntie en het bewustzijn. Een  echt menselijke samenleving zal je bewustzijn geven, eerst met minder efficiëntie, maar de efficiëntie komt vanzelf. Wanneer je dan alert bent, zul je in staat zijn om efficiënt te zijn met alertheid.

Osho, A Bird on the Wing # 11