Een unieke disco: Zorba the Buddha

Een Engelse documentairemaakster wil een film maken over de geschiedenis van Amsterdam tussen de jaren 80 en 2000. Ze raakte geïnteresseerd in de Zorba the Buddha discotheek en de geschiedenis van sannyasins in Amsterdam. Heb je leuke of interessante herinneringen aan de disco, laat het ons weten: info@vrienden-van-osho.nl.

Uit ‘Zorba the Buddha, de Bhagwandisco’ van Frank van Vuuren, 2017:

 Aan de Oudezijds Voorburgwal 216 is van 1983 tot 1992 de discotheek Zorba the Buddha gevestigd. Er kan elke avond behalve op maandag, vanaf 21.00 uur tot laat gedanst worden. Op zich niks vreemds, behalve dat de discotheek wordt opgericht en beheerd door volgelingen van de Bhagwanbeweging. De zogenaamde ‘Bhagwandisco’ is in meerdere opzichten zijn tijd ver vooruit.
Er zijn midden jaren ’80 ongeveer 400.000 Bhagwanvolgelingen, verspreid over de hele wereld. De hoofdcommune en Bhagwan zelf bevinden zich eerst in Poona, India, daarna in Oregon, Verenigde Staten. De Nederlandse communes hebben zo’n 15.000 volgelingen. Daar zitten ook bekende Nederlanders tussen, onder meer Ramses Shaffy en Albert Mol worden volgelingen van Bhagwan.

Schoonste disco van Amsterdam
De organisatie bezit restaurants, hotels en discotheken over de hele wereld. In Amsterdam wordt in 1983 de Bhagwandisco Zorba the Buddha geopend. Zorba the Buddha, want Bhagwan zegt: de nieuwe mens is levenslustig als Zorba de Griek en meditatief als Boedha. De disco aan de Oudezijds Voorburgwal heeft een futuristisch hagelwit interieur en ziet er achteraf bekeken uit als een loungeclub avant-la-lettre. Aan het begin van elke avond zit het voltallige personeel in gebed op de dansvloer van de discotheek. De bedrijfsleidster gaat voor in het gebed met de woorden: ‘dit is het begin van de wereldcommune. Onthoud dat deze disco een tempel van Bhagwan is. Laten we zorgen dat hij schoon en netjes is.’ Dit zorgt er voor dat gedurende de gehele avond sannyasins rondlopen met stoffer en blik die alles opruimen wat de bezoeker mogelijk aan rommel maakt.

Iedereen is welkom in Zorba the Buddha, zowel sannyasins als de gewone stappende Amsterdammer. De disco is al snel erg populair en er staan elke avond lange rijen voor de deur. Binnen wordt Michael Jackson gedraaid, maar ook muziek uit de hippiebedevaartsplek Goa in India, de voorloper van de huidige muziekstijl psychedelic trance. En de plek wordt niet alleen gebruikt als discotheek: voetbaltrainer Hans Croon die zich in 1984 tot de Bhagwan heeft bekeerd overlijdt in 1985 bij een auto-ongeluk en wordt voorafgaand aan zijn begrafenis opgebaard in Zorba the Buddha. Er zijn tweehonderd gasten waaronder Swami Ramses Shaffy. Tijdens de begrafenisceremonie wordt er gezongen en gedanst, en er wordt een cassettebandje met een toespraak van Bhagwan gedraaid. Een medewerkster: ‘we kunnen kiezen uit verschillende bandjes van toespraken van Bhagwan en vonden deze nu het meest toepasselijk.’

Ecstasy
Personeel van Zorba the Buddha en andere Bhagwanvolgelingen dansen vaak blootsvoets mee. Ook wordt de avond een aantal malen onderbroken voor een tussentijdse personeelsmeditatie. Volgens verschillende bronnen is er rond 1985 ook een onbekend middeltje in omloop waar je heel erg blij van wordt. Het is het vroegst bekende gebruik van de drug ecstasy in het Amsterdamse uitgaansleven. Inmiddels is het een algemeen geaccepteerd feit dat de Bhagwanvolgelingen als eersten ecstacy naar Europa brengen, alhoewel de drug pas jaren later in 1988 echt aanslaat tijdens de doorbraak van de housemuziek.


Met dank aan Devabodhi en Gyanam voor de foto’s. Gyanam heeft 4 tot 5 jaar gewerkt in de disco.