Een lungi en slippers

Toen ik naar de universiteit ging in mijn lungi en een sjaal, waren ze zo geschokt dat niemand de moed had om zelfs maar te vragen: ‘Wat is er aan de hand?’
Uiteindelijk riep de conrector me naar zijn kamer. Hij deed de deur dicht, omdat hij wist dat ik misschien iets zou zeggen dat lastig zou kunnen worden. En hij zei: ‘Dit kan gewoon niet.’

Ik zei: ‘Wat kan niet? Ik word betaald om les te geven, niet voor mijn kleren. En u kunt niet bepalen wat ik moet dragen. En als u blijft aandringen, ga ik niets dragen.’
Hij zei: ‘Wacht even! Iets is goed, beter dan niets. U kunt doen wat u wilt, maar doe tenminste één ding, alleen maar om mij een plezier te doen — gebruik niet van die houten sandalen, want de hele universiteit wordt erdoor verstoord. Waar u ook gaat, van mijlenver is te horen dat u er aankomt.’

Ik zei: ‘Het is een principekwestie; het is een kwestie van religie.’
‘Een kwestie van religie? Daar heb ik nooit aan gedacht. Ik ben zelf professor in filosofie en religie geweest.’
Ik zei: ‘Er is veel wat u niet weet. In India hebben duizenden jaren lang alle monniken – hindoes, jainas, boeddhisten – houten sandalen gebruikt om niet gewelddadig te zijn. Omdat schoenen van leer worden gemaakt, moet er een dier voor worden gedood. Het is niet dat ik gek ben; ik volg gewoon een lange traditie van alle grote mannen die in dit land geboren zijn.’

Hij zei: ‘Dat is goed. Maar doe iets zodat ze niet zoveel lawaai maken.’
Door hem moest ik van houten sandalen overstappen op rubber en fluweel. Maar ik ben altijd trouw gebleven aan het idee dat leren schoenen je onverschilligheid voor het leven tonen. Ze zijn anti-leven. En ik heb een speciaal ontwerp voor mijn schoenen gebruikt dat de voeten volledig open houdt, zodat ik in de hitte niet hoef te transpireren.

Osho: Turning In # 7