Een kopje thee

De klassieker ‘A Cup of Tea’ is nu uitgebracht in 2 verschillende publicaties, prachtige eigentijdse versies: ‘Flowers of Love’ en ‘A Cup of Tea’. Ze bevatten de vroegste publicaties van Osho’s woorden, brieven in Hindi die later in het Engels zijn vertaald. Zie de Timeline before 1964 op Sannyas Wiki.
De brieven van Osho aan discipelen en vrienden in ‘Flowers of Love’ heb ik in Pune gelezen en er kwamen heel andere dingen binnen dan toen ik de vroegere versie indertijd las. Osho’s woorden zijn eeuwig, ze kunnen innerlijk steeds weer nieuwe dingen bij je aanboren.

Flowers of Love/ Bloemen van liefde.
Deze 150 brieven, geschreven door Osho, zijn inderdaad ‘bloemen van liefde’– elke is perfect in zijn uniek zijn, terwijl de geur van liefde vrijkomt die afstraalt van iemand die één is met het bestaan. Osho is een zeer eigentijdse mysticus en in dit boek geeft hij antwoord aan hen die hem geschreven hebben over hun meditatie, hun innerlijke leven, hun twijfels en verwarringen en af en toe ook over hun theorieën over hoe een spiritueel en religieus leven zijn moet. Hij is praktisch, zachtaardig en absoluut duidelijk en opmerkzaam.
‘Wat wil liefde graag? Liefde wil graag het geluk delen dat het bij alles heeft. Zichzelf onvoorwaardelijk geven – dat is liefde. Liefhebben is je wezen aan het geheel wijden, zoals de dauwdruppel zich overgeeft aan de zee. En dat is ook mijn gebed. Ik pulseer met zulke liefde. Zij heeft mijn leven gevuld met nectar en licht. Nu heb ik alleen maar de wens: dat wat met mij gebeurd is, mag gebeuren met iedereen.’   Osho.

A Cup of Tea/ Een kop thee.
Het tweede deel van het vroegere ‘A Cup of Tea’ heeft nu ook weer dezelfde titel.
De woorden in dit kleine boek zijn in de vorm van verfijnde brieven vervat, geschreven aan individuele mensen die iets voorbij het leven van alledag zoeken en daarom aan meditatie doen. De brieven zijn intiem, persoonlijk en tegelijkertijd universeel.
Osho dringt er bij iedere ontvanger op aan dat zij diep in hun meditatie gaan, door zich opnieuw met de stilte van het bestaan te verbinden. Zijn liefde straalt er doorheen, terwijl hij boodschappen creëert die krachtig zijn en van grote betekenis.
Het levenstempo is vandaag de dag vaak overweldigend. Je zult merken dat je gas terug gaat nemen als je deze brieven leest. Drink je kop thee slokje voor slokje en geniet ervan:
‘Waar woorden zijn, is er geen sprake van werkelijke betekenis.
Maar hier zijn ook woorden:
Wat dan te doen?
Lees tussen de woorden door,
of, lees dat wat getoond wordt maar zelfs niet gezegd wordt.
Of, dat wat bedoeld wordt en zelfs niet getoond.
Dit is: naar binnen kijken.
omdat de woorden aan de buitenkant zijn.
Maar de betekenis is van binnen.’   Osho.

‘Flowers of Love’ en ‘A Cup of Tea’ zijn op dit moment te bestellen via internet. Verder zijn ze verkrijgbaar in de bookshop van Osho International Meditation Resort te Pune.