Een klokkenluider voor AIDS

Het aantal besmettingen met HIV is nog steeds hoog en stijgende, de kosten voor de bestrijding lopen al in de miljarden. Ongeveer 1 miljoen mensen gaan ieder jaar dood aan AIDS. Terwijl Osho in 1984 in Rajneeshpuram al waarschuwde voor de gevolgen van deze nieuwe infectieziekten -tegen enorm veel weerstand in- duurde het tot 1986 voordat de World Health Organisation van de VN de ziekte beschouwde als een wereldwijde bedreiging. De overheidsuitgaven om HIV/AIDS te bestrijden lopen nu in de miljarden en zijn in de 10 jaar tussen 2006 en 2016 met 60 % gestegen.

Ieder jaar raken ter wereld ongeveer 2 miljoen mannen, vrouwen en baby’s besmet en er lopen naar schatting 37 miljoen mensen rond met de besmetting. Terwijl de overheidsuitgaven voor bewapening vele malen groter zijn dan die voor volksgezondheid is er geen geld genoeg voor preventie van HIV/AIDS. Er wordt zelfs gesneden in de budgetten. Traditioneel religieuze ideeën zijn ook niet bevorderlijk, de negatieve houding van de katholieke kerk tegen condooms in Afrika bijvoorbeeld leidt ertoe dat vrouwen de ziekte krijgen van onbeschermde seks van hun echtgenoten. Stigmatisering van homoseksualiteit belet mannen om op tijd hulp te gaan zoeken.
Uit Osho News: AIDS awareness is rising – as are health costs.

 

Het artikel van Nirbija in Osho News verwijst naar de research die Nandan en Satyamo hebben verricht en die nu ook beschikbaar is in het Engels op onze website: Osho on Sexuality. De oorspronkelijke versie in het Nederlands: Osho over seksualiteit.

Een citaat hieruit:
Osho was de eerste (zonder dat dit door de wetenschap erkend werd) die zich realiseerde dat twee derde van de mensheid zou kunnen sterven aan Aids, en dat vergaande maatregelen nodig waren. Hij begreep dat het ontstaan van het Aidsvirus een dodelijke bedreiging vormde, in de eerste plaats voor zijn sannyasins. Zijn communes, Rajneeshpuram voorop, hadden immers een onbevooroordeelde houding tegenover seks, ook tegenover homoseksualiteit. Seksuele aantrekkingskracht tussen individuen werd gemakkelijk – met wederzijdse instemming – fysiek tot expressie gebracht.

Osho vaardigde dan ook uiterst strenge voorschriften uit voor onderling seksueel verkeer, met o.a. een verbod op zoenen, strikt condoomgebruik en gebruik van plastic handschoenen. Overdracht van het virus kon op vele manieren gebeuren, zoals via zweet en via moedermelk, volgens Osho. Deze hygiënische maatregelen, die de buitenwereld in die tijd onnodig en ook lachwekkend voorkwamen, hebben er echter voor gezorgd dat het aantal Hiv-besmettingen in de sannyaswereld zeer laag bleef. Had Osho het treffen van deze verstrekkende maatregelen ter bescherming van zijn sannyasins niet uiterst sterk benadrukt, dan zouden heel veel sannyasins ongetwijfeld een Hiv-besmetting hebben opgelopen.
Meer: De komst van AIDS.