Duimelen

Als je iets laat vallen door te vechten, laat je het nooit vallen. Je kunt het roken laten vallen door te vechten, en dan zul je iets anders gaan doen om dat te vervangen. Je kunt kauwgom gaan kauwen, dat is hetzelfde, er is geen verschil. Je hebt iets nodig om met je mond te doen — roken, kauwen, wat dan ook. Als je mond gaat werken, voel je je op je gemak omdat door de mond spanningen worden losgelaten. Dus begint iemand  te roken wanneer hij zich gespannen voelt. Hoe komt het dat door roken of kauwgom of tabak spanningen worden losgelaten?

Kijk maar eens naar een klein kind. Wanneer het zich gespannen voelt, stopt het zijn hand in zijn mond en begint het op zijn eigen hand te kauwen. Dit is zijn substituut voor roken. En waarom voelt hij zich goed als zijn duim in zijn mond zit? Waarom voelt het kind zich goed en gaat het slapen? Dit is de manier van bijna alle kinderen. Als ze voelen dat de slaap niet komt, stoppen ze de duim in de mond, voelen zich op hun gemak en vallen in slaap. Waarom? De duim wordt een vervanging voor de moederborst, en eten is ontspannend. Je kunt niet gaan slapen met een hongerige maag, het is moeilijk om in slaap te komen. Als de maag vol is, voel je je slaperig, het lichaam heeft rust nodig. Dus wanneer het kind de borst in zijn mond neemt, stroomt er voedsel, warmte, liefde. Hij is ontspannen, hij hoeft zich geen zorgen te maken; de spanningen zijn ontspannen. De duim is slechts een vervanger voor de borst; hij geeft geen melk, het is een vals ding, maar toch geeft hij het gevoel.
Als dit kind opgroeit en in het openbaar zijn duim pakt, zul je dat dwaas vinden, dus neemt hij een sigaret. Een sigaret is niet dwaas, het is geaccepteerd. Het is gewoon de duim, en schadelijker dan de duim. Het is beter als je je duim rookt, blijf dat maar roken tot je graf; het is niet schadelijk, het is beter. Het kan geen kwaad, maar dan vinden de mensen je kinderachtig, jeugdig, dan vinden de mensen je dom. Maar er is een behoefte dus moet het vervangen worden.

En in landen waar geen borstvoeding meer gegeven wordt, zal er automatisch meer gerookt worden. Daarom roken ze in het Westen meer dan het in het Oosten — omdat geen moeder bereid is haar borst aan het kind te geven omdat daardoor de vorm verloren gaat. Dus wordt er in het Westen meer en meer gerookt; zelfs kleine kinderen roken.
Ik heb eens gehoord dat een moeder tegen haar kind zei: ‘Ik wil niet dat de buren me vertellen dat je begonnen bent met roken. Wees eerlijk en als je begint met roken, vertel het me dan.’
Het kind zei: ‘Doe geen moeite mam, ik ben al gestopt. Het is nu een jaar geleden, dat ik gestopt ben met roken. Het is nu een jaar, dus geen zorgen, maak je er niet druk om.’
Kleine kinderen roken, en de moeder is zich er niet van bewust dat het komt omdat de borst is weggenomen.

In alle primitieve samenlevingen zal een kind van zeven jaar, of zelfs van acht of negen jaar, doorgaan met borstvoeding. Dan is er een voldoening en is roken niet zo nodig. Dat is waarom mannen in primitieve samenlevingen niet zo geïnteresseerd zijn in de borsten van vrouwen; er is geen probleem dat iemand ze zal aanvallen. Niemand kijkt naar de borsten.
Als je tien jaar lang onafgebroken de borst had gekregen, zou je het zat worden en je vervelen, je zou zeggen: ‘Hou nu maar op!’
Maar ieder kind is vroegtijdig van de borst afgehaald, en dat blijft een wond. Dus zijn alle beschaafde landen geobsedeerd door borsten. Zelfs een oude man, die op sterven ligt, is geobsedeerd door borsten, blijft maar zoeken naar borsten.
Dat lijkt gek, en dat is het ook, maar de basisoorzaak is er — kinderen moeten de borst krijgen anders raken ze eraan verslaafd, hun leven lang zullen ze er naar op zoek zijn.

Je kunt niet direct stoppen met roken omdat er veel mee samenhangt, het veel implicaties heeft. Je bent gespannen, en als je stopt met roken zul je met iets anders beginnen en het andere kan schadelijker zijn. Blijf niet aan problemen ontsnappen, maar zie ze onder ogen. Het probleem is dat je gespannen bent, dus moet het doel zijn hoe je niet-gespannen kunt zijn, niet, rokend of niet.
Mediteer. Laat je spanningen ongericht in de lucht los, laat catharsis gebeuren. Wanneer je niet-gespannen bent zullen die dingen absurd worden, dwaas, en zullen ze wegvallen. Je eten zal veranderen, je levensstijl zal veranderen.
Maar het gaat mij om jou. Karakter is secundair, gedrag is secundair, waar het allereerst om gaat is het wezenlijke jij. Besteed niet te veel aandacht aan wat je doet, besteed veel aandacht aan wat je bent. Zijn moet de focus worden, en doen moet aan zichzelf worden overgelaten. Als het zijn verandert, volgt het doen.

Osho, A Bird on the Wing # 6