Drie Russische heiligen

Een zelfgemaakt gebed: ‘U bent met zijn drieën, wij zijn met zijn drieën, wees ons genadig.’
 
Ik moet je een verhaal vertellen waar ik van hou. Leo Tolstoy heeft een kort verhaaltje geschreven: in een bepaald deel van Rusland was er een meer dat beroemd geworden was vanwege drie heiligen. Het hele land kreeg belangstelling. Er gingen duizenden mensen op reis om die drie heiligen te zien.

De aartspriester van het land begon bang te worden: wat is er toch aan de hand? Hij had deze ‘heiligen’ niet gehoord en ze waren niet door de kerk gecertificeerd. Wie had ze tot heiligen gemaakt?
Dit Christendom heeft een van de meest dwaze dingen gedaan, ze geven certificaten uit: ‘Deze man is een heilige.’ Alsof je iemand heilig kunt maken door hem te certificeren!
Maar mensen waren dwaas en er deden zich veel nieuwtjes de ronde dat er wonderen gebeurden, dus moest de priester er wel heen om te zien wat er aan de hand was.

Hij nam een boot naar het eiland waar die drie arme mannen leefden. Het waren gewoon arme mensen, maar heel gelukkig, want er is maar één armoede en die armoede is van een hart dat niet lief kan hebben. Ze waren arm, maar ze waren rijk: de rijkste die je maar kon vinden. Ze waren blij, ze zaten onder een boom te lachen, te genieten, in verrukking.
Toen ze de priester zagen maakten ze een buiging en de priester zei: ‘Wat doen jullie hier? Er gaan geruchten dat jullie grote heiligen zijn. Weten jullie wel hoe je moet bidden?’ Want bij het zien van die drie mensen had de priester onmiddellijk het gevoel gekregen dat ze helemaal geen opleiding hadden genoten. Een beetje idioot, Lao Tzu-achtig. Blij, maar dwaas.  
Toen keken ze elkaar aan en zeiden: ‘Het spijt ons, Heer, we kennen niet het juiste gebed wat door de kerk is goedgekeurd, want wij zijn onwetend. Maar we hebben een gebed van onszelf gemaakt, het is zelfgemaakt. Als u er geen bezwaar tegen heeft kunnen we het u laten horen.’
Dus zei de priester: ‘Ja, laat maar horen, wat jullie voor gebed doen.’
En ze zeiden: ‘We hebben geprobeerd en almaar zitten denken – maar we zijn geen grote denkers, we zijn maar dwaze mensen, onwetende dorpelingen – toen kwamen we op dit simpele gebed. In het Christendom wordt God beschouwd als een drie-eenheid, drie: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. En wij zijn ook met zijn drieën. Zo kwamen we op dit gebed: “U bent met zijn drieën, wij zijn met zijn drieën, wees ons genadig.” Dit is ons gebed: wij zijn met zijn drieën, u bent met zijn drieën, wees ons genadig.’

De priester werd heel erg boos, woedend bijna. Hij zei: ‘Wat een onzin! We hebben nog nooit zo’n gebed gehoord. Hou daarmee op! Zo kunnen jullie geen heiligen zijn. Jullie zijn gewoon stom.’
Ze vielen aan zijn voeten neer en zeiden: ‘Leer ons dan het ware, het authentieke gebed.’
Toen vertelde hij hen de officiële versie van het gebed van de Russische Kerk. Het was lang, ingewikkeld, met grote woorden, bombastisch. De drie keken elkaar aan, dat leek wel onmogelijk, de deur van de hemel zat voor hen op slot.
Ze zeiden: ‘Zegt u het alstublieft nog een keer op, want het is lang en wij zijn ongeschoold.’ Hij zei het weer op. Ze zeiden: ‘Nog een keer, Heer, anders vergeten we het en gaat er iets mis.’
Dus zei hij het nogmaals op. Ze dankten hem hartelijk en hij kreeg er een heel goed gevoel over dat hij een goede daad had gedaan: die drie dwazen terug naar de kerk gebracht.

Hij voer weg met zijn boot. Midden op het meer kon hij zijn ogen niet geloven: die drie, die dwaze mensen kwamen er over het water aan rennen.
Ze zeiden: ‘Wacht even! Vertelt u het nog eens! We zijn het vergeten!’
Dit was nou niet te geloven. De priester viel aan hun voeten neer en zei: ‘Vergeef me. Gaan jullie maar door met je gebed.’
 
Osho, Tao, The Three Treasures -Talks on fragments from Tao Te Ching by Lao Tzu,Volume 4, pp. 82 – 85.
 
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.  

Afbeeldingen:
http://2.bp.blogspot.com/-7qnndZa9sZ0/T-0skq0wA7I/AAAAAAAAAho/BBMFk91CqLs/s1600/three+hermit.jpg
http://payload349.cargocollective.com/1/15/485656/9280926/book-1_Page_08_670.jpg
http://payload349.cargocollective.com/1/15/485656/9280926/book-1_Page_10_670.jpg