Doen en zijn

In Medisch Dossier stond recent het artikel WIE ZIJN WIJ EIGENLIJK?  van de arts-onderzoeker Maarten Klatte die werkt in een zelfstandige praktijk Leefstijlgeneeskunde waarin de rol van bewustzijn voor het bevorderen van gezondheid en welzijn centraal staat. Hij is een vaste medewerker van Medisch Dossier. Hieronder een samenvatting van zijn visie:

“Wat we doen krijgt veel meer aandacht dan wie we zijn. Ook wat we denken krijgt veel aandacht, we vinden overal iets van, avondklok, vaccineren, klimaatakkoord. Maar alles verschijnt in een polariteit: licht/donker, warm/koud, rechts/links, verleden/toekomst, haat/liefde, etcetera. Vrijwel iedereen heeft een voorkeur voor het ene en een afkeer voor het andere en moeilijkheden ontstaan pas wanneer we ons ermee identificeren.

Geruisloos wordt een voorkeur een identiteit, een rol, denken dat we dit of dat zijn. Ben ik rechts dan is links een gevaar, een bedreiging van mijn identiteit. Elke gedachte, elke emotie wordt in ons lichaam vertaald in een biochemische reactie. Komen ze niet overeen met onze voorkeur worden ze als bedreigend geïnterpreteerd, wat een stressreactie geeft.
Voorkeuren ontstaan op vroege leeftijd. We nemen ze over van onze ouders, opvoeders en leraren. Ook taal en cultuur hebben grote invloed op hoe we onszelf zien en worden erdoor ingekleurd.”

Meer: Doen en zijn.

Een bijdrage van Prem Abhay.