De wijsheid van het lichaam deel 2

En dit is niet alleen zo met voedsel, dit is zo met het hele leven. Het gaat mis met je seks vanwege de mind. Het gaat mis met je maag door je mind. Je bemoeit je met het lichaam.  Bemoei je er niet mee.  Al is het maar drie maanden lang: bemoei je er niet mee! En plotseling zul je heel gezond worden en zal er een welzijn over je neerdalen. Alles voelt goed. ‘De schoen past’.  

Maar de mind is het probleem. De mind heeft zijn eigen functie, namelijk: hoe ga je om met anderen, hoe beweeg je je in deze wereld waar zoveel mensen leven, hoe rijd je een auto, hoe volg je de regels en voorschriften van het verkeer, hoe schep je geen gevaar voor anderen of voor jezelf, hoe kijk je vooruit en maak je plannen. De mind is net een radar, zij kijkt vooruit: waarheen, hoe te bewegen. Maar de basis blijft het lichaam.

Mensen die tegen het lichaam zijn en hun zintuigen lamleggen, zullen hun verlichting langer mislopen dan mensen die naar hun zintuigen luisteren en hun raad opvolgen. Als je naar de zintuigen luistert, word je eenvoudig. Natuurlijk zal niemand je respecteren omdat ze zullen zeggen ‘deze man is een zinnelijk mens’. Maar een zinnelijk mens leeft meer dan een niet-zinnelijk mens. Maar niemand is geïnteresseerd in het leven!  Iedereen is geïnteresseerd in een dood ding dat aanbeden moet worden. Vraag niet om respect van mensen, anders raak je de weg kwijt. En er komt een moment dat iedereen je kan respecteren, maar je kunt jezelf niet respecteren omdat je volledig de weg kwijt bent.  Niets past, alles gaat fout.

Luister naar het lichaam, want je bent hier om te genieten van dit moment dat je gegeven is, dit gracieuze moment, deze zaligheid die je is overkomen. Je leeft, bewust – en zo’n uitgestrekte wereld!
De mens is een wonder op deze kleine planeet. Heel, heel klein, piepklein. De zon is meer dan een miljoen keer groter dan deze aarde, en deze zon is  maar middelmatig. Er zijn zonnen die miljoenen keren groter zijn dan deze, en er zijn miljoenen zonnen, en miljoenen werelden en universa. En wat de wetenschap betreft, tot nu toe lijkt het erop dat leven en bewustzijn alleen op deze aarde hebben plaatsgevonden. Deze aarde is gezegend.

Je weet niet wat je bereikt hebt. Als je voelt wat je hebt bereikt, ben je gewoon dankbaar en zul je niets meer vragen. Je had een rots kunnen zijn en je had er niets aan kunnen doen!  Je bent een mens en je lijdt en je maakt je zorgen en je loopt helemaal mis waar het om gaat! Geniet van dit moment, want het komt misschien niet meer terug.
Dat is wat de Hindoes bedoelen: ze zeggen dat je weer een rots kunt worden. Als je niet geniet en er niet in groeit, zul je vallen. Je kunt weer een dier worden. Dat is wat het betekent.
Onthoud altijd dat dit hoogtepunt van bewustzijn zo’n hoogtepunt is! Als je er niet van geniet en er niet in geïntegreerd raakt, zul je vallen.

Gurdjieff zei altijd: ‘Je hebt nog geen ziel; het leven is slechts een gelegenheid om die te bereiken’ (om een ziel te worden).  
Blijf geen tijd en energie verspillen, want als je ongekristalliseerd komt te sterven, verdwijn je gewoon. En wie weet wanneer de gelegenheid zich weer voordoet? Of niet. Niemand kan het weten, er is niemand die er iets over kan zeggen.
Zoveel kan gezegd worden: dat de kans er op dit moment voor je ligt. Als je ervan geniet, wordt ze meer gekristalliseerd; als je je er extatisch en dankbaar over voelt.  
Onthoud. Er is niets meer nodig om dankbaar voor te zijn: alles wat je hebt is heel veel. Er is heel veel om dankbaar voor te zijn. Vraag niet meer van het bestaan. Geniet gewoon van wat je gegeven is. En hoe meer je geniet, hoe meer je gegeven zal worden!

Jezus zegt een zeer paradoxale zin: ‘Als je meer hebt, zal je meer gegeven worden. En als je niets hebt, zal zelfs datgene wat je hebt van je worden afgenomen.’  
Lijkt erg anti-communistisch.  Lijkt absurd.  Wat voor soort wiskunde is dit: hoe meer je hebt, hoe meer je gegeven zal worden? En als je niets hebt, zal zelfs dat wat je hebt van je afgenomen worden?  Schijnt vóór de rijken en tegen de armen te zijn.
Het is geen gewone economie. Het is de ultieme ‘economie van het leven’! Alleen wie heeft, krijgt meer, want hoe meer hij geniet, hoe meer hij groeit. Het leven groeit door genieten. Vreugde is de sutra. Wees blij, dankbaar, wat je ook hebt – wat dan ook! 
Wees er extatisch over, en er opent zich meer, en er valt meer op je – je wordt in staat om meer zegeningen te krijgen. Iemand die niet dankbaar is, verliest alles wat hij heeft. Iemand die dankbaar is, het hele bestaan helpt hem om meer te groeien: omdat hij waardig is – en hij beseft wat hij heeft.

Osho: The Book of Nothing, Hsin Hsin Ming #6.