De wijsheid van de Jaina visie

The Art of Living
Sommige boeken van Osho raken op een of andere manier op de achtergrond. Ze worden, zoals dat heet, voor buiten-publicatie afgestaan. Dat wil zeggen dat een andere uitgeverij dan Osho Media ze voortaan gaat publiceren. Als dat een Indiase uitgeverij betreft, blijft het boek dan meestal beperkt tot dat continent. In Europa zien we er vervolgens nog weinig van terug. Zo gaat het met het boek ’The Art of Living’. Er is een andere titel die er erg op lijkt en die wordt dan vaak het eerst door mensen herkend.

The Art of Living is echter oorspronkelijk een heel mooi boek uit 1971, dat toen uiteraard in het Hindi uitgebracht werd. Na lange tijd is het in 2012 in het Engels vertaald zodat het voor een wereldwijd lezerspubliek toegankelijk werd. Het is toen werkelijk prachtig uitgegeven. Maar het is inmiddels al jaren totaal uitverkocht. 
Toen is het boek kennelijk naar een buiten-uitgeverij gegaan. Maar ook daar is het nog moeilijk te vinden, namelijk alleen bij de Indiase afdeling ervan. 

Osho geeft aan: 
‘Wanneer alle woorden ophouden, al het spreken stopt, de hele persoonlijkheid verdwenen is, wat er dan overblijft, is het ultieme. Dat alleen is het zoeken vanuit elk religieus zijn, de dorst van alle wezens, het verlangen van alle zielen. Dat alleen is wat onsterfelijk is.’

Hoeveel mensen kunnen eerlijk zeggen dat ze echt leven? Dit boek geeft een kijkje in wat het betekent om volledig en bewust te leven en hoe leven een kunst kan worden.
Osho presenteert en onderzoekt vijf principes: geweldloosheid, niet-bezitterig zijn, niet stelen, zonder verlangen zijn en niet onbewust zijn. Hij laat zien hoe ze in het dagelijks leven toegepast kunnen worden door bewustzijn te creëren bij de eenvoudigste acties en de kleinste details. Dit geldt met name ook voor de krachtigste menselijke energie, de seks-energie. Door rechtstreeks de diepten van het onbewuste en de aspecten van onze menselijke natuur onder ogen te zien die we het meest schuwen, kunnen we de hoogste pieken van bewustzijn bereiken.
De vijf principes die Osho behandelt, verwijzen naar de wijsheid van de Jaina visie, een Indiase godsdienstige stroming waaruit Osho zelf oorspronkelijk stamt. Het was dan ook op verzoek van zijn Jaina vrienden, tijdens een specifieke periode van 14 dagen die Paryuchan Parva genoemd wordt dat deze toespraken plaatsgevonden hebben.
De commentaren zijn voorzien van prachtige anecdotes over veel grootse mystici inclusief Mahavira, de laatste Jaina wijze. 

   Mahavira

De vijf principes worden in het boek uitgewerkt waarvan hier het voorbeeld betreffende ‘geweldloosheid’ volgt.
‘De eerste vorm van geweld, de eerste dimensie, de grondregel ervan, zit heel diep; laten we daar beginnen. Het eerste geweld begint wanneer de ander als ander gezien wordt. Zodra ik zeg dat de jij de ander bent, ben ik gewelddadig geworden ten opzichte van jou. In feite is het onmogelijk om niet-gewelddadig te zijn ten opzichte van de ander. We kunnen alleen niet-gewelddadig zijn ten opzichte van onszelf; we zijn eenvoudig niet in staat om niet-gewelddadig te zijn ten opzichte van een ander. De vraag doet zich niet voor, want geweld begint met juist de waarneming van de ander als ander. Het is heel subtiel; het is erg diepgaand. 
Sartre’s uitspraak is: de ander is de hel, wie het ook is, de ander is de hel. Ik ben het tot op zekere hoogte eens met deze bewering van Sartre. Hij heeft diepgaand inzicht. Hij heeft gelijk door te zeggen dat de ander de hel is. Maar zijn inzicht is ook onvolledig. De ander is niet de hel. De ander als de ander zien, is de hel. Daarom is het zo, dat welke momenten van geluk we ook ervaren, dit gebeurt wanneer we de ander als onszelf accepteren. Dit is wat we liefde noemen.’ 

Door middel van deze toespraken nodigt Osho de lezer uit om zijn eigen unieke innerlijke reis te beginnen naar die staat van ultieme bevrijding die het potentieel van elke mens is. The Art of Living is een praktische gids over hoe totaal te leven en levendig te blijven.

Het boek is niet gemakkelijk te krijgen. Mogelijk wel tweedehands via internet.

Boekbespreking van Donna van der Steeg.