De wet van de magie

Osho, u heeft ons eens een prachtig verhaal verteld over een oude man die meer dan honderd jaar oud was. Op een dag, op zijn verjaardag, werd hem gevraagd waarom hij altijd gelukkig was. 
Hij antwoordde: ‘Elke ochtend als ik wakker word heb ik de keuze: gelukkig of ongelukkig zijn, en ik kies ervoor gelukkig te zijn.’ 
Hoe komt het dat we meestal kiezen om ongelukkig te zijn? Hoe komt het dat we ons meestal niet bewust zijn van die keuze?

Ik zal je een van de diepste wetten van het leven vertellen. Je hebt er misschien nog helemaal niet over nagedacht. Je hebt gehoord dat oorzaak en gevolg de basis is – de hele wetenschap berust erop. Je schept de oorzaak, en het gevolg volgt: het leven is een oorzakelijk verband.
Je stopt het zaadje in de grond en het zal spruiten. Als de oorzaak er is, zal de boom volgen. Het vuur is er – je steekt je hand erin en het zal je branden. De oorzaak is er en het gevolg zal volgen. Je neemt gif in en je gaat dood: je zorgt voor de oorzaak en dan volgt het gevolg. Dit is een van de fundamentele, meest elementaire wetenschappelijke wetten, dat oorzaak en gevolg de binnenste schakel vormen van alle levensprocessen.

De religie kent een tweede wet, die nog dieper gaat dan deze. Maar de tweede wet, die dieper gaat, lijkt absurd, als je hem niet kent en er niet mee experimenteert. Religie zegt: produceer het effect en de oorzaak volgt. In wetenschappelijke termen is dit helemaal belachelijk. De wetenschap zegt: als de oorzaak er is, volgt het gevolg. Religie zegt dat het omgekeerde ook waar is: je creëert het effect, en zie, de oorzaak volgt.
Er is een situatie waarin je je gelukkig voelt. Een vriend is gekomen, een geliefde heeft gebeld, een situatie is de oorzaak – je voelt je gelukkig. Geluk is het gevolg, de komst van de geliefde is de oorzaak. 

Religie zegt: wees gelukkig en de geliefde komt. Creëer het effect en de oorzaak volgt. En dit is mijn eigen ervaring, dat de tweede wet fundamenteler is dan de eerste. Ik heb het gedaan en het is gebeurd.
Wees gewoon gelukkig en de geliefde komt.
Wees gewoon gelukkig en er zijn vrienden.
Wees gewoon gelukkig en alles volgt.

Jezus zegt hetzelfde in andere woorden. Hij zegt: ‘Zoek eerst het koninkrijk Gods, dan zal al het andere volgen.’
Maar het Koninkrijk Gods is het einde, het effect. 
‘Zoekt gij eerst het einde…’ Het einde betekent het effect, het resultaat – en de oorzaak zal volgen. 

En dit moet zo zijn. Het is niet alleen, dat je een zaadje in de grond stopt en de boom volgt. Laat er een boom zijn en er zijn miljoenen zaden. Als oorzaak wordt gevolgd door gevolg, wordt gevolg weer gevolgd door oorzaak. Dit is de keten, dan wordt het een cirkel.
Begin ergens, creëer de oorzaak of creëer het gevolg. En ik zeg je, het is gemakkelijker om het gevolg te scheppen omdat het gevolg volledig van jou afhangt; de oorzaak is misschien niet zo afhankelijk van jou. 

Als ik zeg dat ik alleen gelukkig kan zijn als een bepaalde vriend er is, dan hangt het af van een bepaalde vriend, of hij er is of niet. Als ik zeg dat ik pas gelukkig kan zijn als ik zoveel rijkdom zie, dan hangt dat af van de hele wereld en de economische situatie en alles. Misschien gebeurt het niet, en dan kan ik niet gelukkig zijn. De oorzaak ligt buiten mij, het gevolg ligt in mij. Oorzaak is in de omgeving, in de situaties. Oorzaak ligt buiten mij, gevolg ben ik. Als ik het effect kan creëren zal de oorzaak volgen. 
Kies voor geluk – dat betekent dat je het effect kiest – en kijk dan wat er gebeurt. Kies voor extase en zie wat er gebeurt. Kies voor gelukzaligheid en zie wat er gebeurt. Je hele leven zal onmiddellijk veranderen en je zult wonderen om je heen zien gebeuren, want nu heb je het effect gecreëerd en moeten de oorzaken volgen.

Dit zal er magisch uitzien; je kunt het zelfs ‘de wet van de magie’ noemen. De eerste is de wet van de wetenschap en de tweede is de wet van de magie. Religie is magie en jij kunt de tovenaar zijn. Dat is wat ik je leer, om de tovenaar te zijn, om het geheim van de magie te kennen. 
Probeer het eens. Je probeert het andere al je hele leven – niet alleen dit maar ook vele andere levens. Luister nu naar mij. Probeer deze magische formule.
Ik geef je deze mantra: creëer het effect en zie wat er gebeurt! 
Oorzaken omringen je onmiddellijk, ze volgen. Wacht niet op de oorzaken; je hebt lang genoeg gewacht. Kies voor geluk en je zult gelukkig zijn.

Meer: My Way, The Way of the White Clouds #3