De slavernij van je lichaamschemie

Tijdens een interview met de zestigjarige rodeo-kampioen in Austin, Texas, merkt de New Yorkse krantenman op: ‘U bent echt buitengewoon om een rodeo-kampioen te worden op uw leeftijd.’
‘Ach wat,’ zegt de cowboy, ‘ik kan nog lang niet tippen aan mijn vader; hij trapt nog steeds voor een football team en hij is zesentachtig.’
‘Verbazingwekkend!’ hijgt de journalist. ‘Ik zou uw vader graag willen ontmoeten.’
‘Dat kan nu niet. Hij is in El Paso om voor opa op te getuigen. Opa gaat morgen trouwen. Hij is honderdveertien.’
‘Uw familie is ongelooflijk!’ zegt de journalist. ‘Hier staat u op uw zestigste als een rodeo kampioen, uw vader is een footballer op zijn zesentachtigste, en nu wil uw grootvader trouwen op zijn honderdveertienjarige leeftijd!’
‘Sodemieters, meneer, dat heeft u verkeerd gegrepen,’ zegt de Texaan.
‘Opa wil niet trouwen, hij moet.’

Zo gaat het leven maar door tot het einde. Dit is niet het echte leven. Je bent gewoon een slachtoffer: een slachtoffer van je onbewuste instincten, een slachtoffer van de biologie, een slachtoffer van de fysiologie, een slachtoffer van de natuur. Dit is de slavernij. Vrij zijn van al dit onbewuste is bevrijding.
Vrij zijn van de slavernij van je lichaamschemie; vrij zijn van de slavernij van het programma dat de natuur in je lichaamscellen heeft gestopt; vrij zijn van alles wat onbewust in je is: op jezelf staan, een bewust licht zijn – – dat is het begin van het echte leven. 

Tel je leeftijd pas vanaf het moment dat je bewust begint te leven, volledig alert; meditatief. Wanneer elke handeling de smaak van bewustzijn heeft, dan kom je dichter bij huis; anders ga je steeds verder weg.
En het leven geeft je vele gelegenheden om wakker te worden. Maar in plaats van wakker te worden, in plaats van die kansen te benutten, ga je op zoek naar nog diepere drugs om je te verdrinken in onbewustheid. Wanneer het lijden komt, is dat een gelegenheid om wakker te worden, maar dan ga je op zoek naar een drug: die drug kan seks zijn, kan alcohol zijn, kan LSD zijn, de drug kan geld zijn, kan macht zijn, politiek – de drug kan van alles zijn. 
Alles wat je bewusteloos houdt is een drug. Alles wat je bezig houdt met het niet-essentiële is een drug. Drugs worden niet alleen bij de drogist verkocht. Drugs zijn overal verkrijgbaar. 

Jullie scholen, hogescholen en universiteiten verkopen drugs omdat ze ambitie creëren en ambitie houdt mensen bewusteloos. Ambitie laat ze rennen, schaduwen, illusies en dromen najagen. Jullie politici zijn de grootste drugsdealers: ze blijven een machtswellust in jullie creëren, een honger, een zucht naar macht die jullie bezig houdt.
Ambitieus zijn, competitief zijn, is alcoholist zijn; en dit is een diepere alcohol. Gewone alcohol kan verboden worden. Deze alcohol is zo enorm beschikbaar uit alle hoeken en gaten: van ouders, van priesters, van politici, van professoren. Jullie hele samenleving leeft in deze gedrogeerde staat.

Als je iets hebt om achteraan te rennen, voel je je goed.
Zodra je niets hebt om achteraan te rennen, voel je je verloren.
Je creëert onmiddellijk een nieuwe bezigheid.

Osho: The Secret of Secrets, Talks on The Secret of the Golden Flower #27