De-programmering en chemische reiniging

Over de hele wereld word ik veroordeeld dat ik mensen de hersenen spoel. Ik ben iets diepers aan het wassen — ik geef helemaal niets om hersenen. Ik gooi de hersenen de deur uit! Ik was de boeddha binnenin die al eeuwenlang onder het stof zit. Er is een chemische reiniging nodig, en ik doe de chemische reiniging. Dus als iemand tegen je zegt – en er zijn miljoenen mensen die dat zullen zeggen – dat ik aan hersenspoeling doe, zeg hem dan: ‘Onze meester doet geen gewone dingen. Hij doet wel degelijk een chemische reiniging, maar dat is niet van de mind. Hij doet een chemische reiniging van de oude boeddha, de eeuwige boeddha die bedekt is met stof en allerlei afval.’ Voel je niet beledigd. Draai liever de vraag om naar hen toe.

Er is nu een nieuw beroep aan het ontstaan in het Westen van de-programmeurs. En veel van mijn sannyasins zijn gedwongen… zojuist is er een sannyasin teruggekeerd uit Canada. Haar ouders hadden haar heel liefdevol opgebeld en gezegd: ‘Kom hier bij ons op bezoek want we hebben je al zo lang niet meer gezien.’ En toen de sannyasin daar aankwam, was er totaal iets anders aan de hand. Ze hadden twee de-programmeurs geregeld en die begonnen mij te bekritiseren en haar te vertellen dat ik haar gehersenspoeld had. ‘Je leeft in een trance, in hypnose, en wij zijn hier om je uit je trance te halen.’ Maar de realiteit is, dat ze je hersenspoelen!

Zulke smerige dingen was ik niet. Alleen christenen doen zulke smerige dingen: ze hersenspoelen je en dwingen je weer terug in het oude programma. Ze noemen zichzelf ‘de-programmeurs’. Dat woord is verkeerd dat ze voor zichzelf gebruiken; het zijn herprogrammeurs. Wat er door meditatie is uitgegooid, dwingen ze weer in je hoofd.

Velen van jullie zullen hiermee te maken krijgen als jullie weer naar huis gaan. Het is zelfs bekend dat ouders hun kinderen – jonge mensen, volwassenen – ontvoeren en hen fysiek gevangen houden in huizen met de-programmeurs die hen voortdurend lastigvallen. En er is een bepaald stadium waarin je erg zwak wordt. Als je drie dagen niet mag slapen, word je op de vierde dag heel kwetsbaar. Als iemand zegt: ‘God bestaat’, heb je niet genoeg kracht om nee te zeggen. Misschien in die zwakte… God is geboren uit zwakheid, uit angst, uit vrees, en zij hebben al die angst en vrees en zwakheid geschapen en nu zeggen ze: ‘God bestaat. Als je bidt, komt alles goed.’

Dit zijn herprogrammeurs. Wat mij betreft heb ik helemaal geen interesse in je mind, of in je hersenen. Het gaat mij om iets veel wezenlijkers. Het gaat voorbij de mind. Mijn functie is het reinigen van de ruimte van no-mind.
Die de-programmeurs of herprogrammeurs hebben niet eens gehoord van de no-mind. Het zijn gewone psychoanalytici die de-programmeur zijn geworden. Maar zij kunnen wel kwaad doen als je naar hen luistert, dus moet ik het je vertellen omdat ik de brief van die Canadese sannyasin heb ontvangen. Ze zei: ‘Ik ben heel slecht behandeld. Ik sta nog steeds te trillen. Al het oude dat ik heb laten vallen, hebben ze weer in de mind geforceerd.’

Onthoud dit dus als je een de-programmeur tegenkomt. In plaats van dat zij jou deprogrammeren, moet jij hen deprogrammeren! Beantwoord nooit hun vragen. Als ze je iets vragen, antwoord dan met een andere vraag. Als ze je vragen, ‘Bestaat God?’  — vraag je aan hen, ‘Heeft u enig bewijs? Geef me het bewijs. Ik wil absoluut bewijs van God hebben. En als u zijn bestaan niet kunt bewijzen, spreek dan geen onzin. Bent u in de hel geweest? Hoe bent u dan teruggekomen?  — want uit de christelijke hel komt niemand terug, die is eeuwig. Weet u iets over de hel?’
Als ze nee zeggen, vraag hen dan: ‘Weet u iets van de hemel? Heeft u Socrates in de hemel gezien? Heeft u Gautama Boeddha in de hemel gezien?  — want deze mensen geloofden niet in God.’

Osho: Communism and Zen Fire, Zen Wind # 3 vraag 2