De mind tegenover het hart 

Geliefde Osho, waarom behandelen mensen elkaar zoals ze dat doen? Waar is de liefde, de compassie en het respect voor elkaar? Wat is het dat maakt dat mensen dit onnatuurlijke ellendige leven leiden?

Dit is het probleem. Het kind wordt geboren met een hart dat verlangt naar liefde, maar hij wordt ook geboren met een brein dat geconditioneerd kan worden. En de maatschappij moet het conditioneren gericht tegen het hart, want het hart zal altijd rebels zijn tegen de maatschappij, het zal altijd zijn eigen weg volgen. Er kan geen soldaat van gemaakt worden. Het kan een zanger worden, het kan een danser worden, maar het kan geen soldaat worden.


Speelse kinderen vanuit hun hart, hun gevoelswereld

En elke maatschappij zorgt ervoor om de mind steeds sterker te maken, zodat, als er een conflict is tussen hart en mind, dat de mind gaat winnen. Maar elke overwinning van de mind over het hart is een ellende. Het is een overwinning over je natuur, over je wezen – over jou – door anderen. En ze hebben je mind gecultiveerd om hun doelen te dienen.

De mind is leeg, het is brein; je kunt er wat dan ook in opslaan. En met 25 jaar opvoeding kun je het zo sterk maken dat je je hart vergeet; je zult altijd ellendig blijven. De ellende is dat enkel je hart je vreugde kan geven, je enkel geluk kan geven, je alleen maar kan maken dat je danst. De mind kan de getallenleer doen, maar het kan geen lied zingen. Dat zijn niet bepaald de capaciteiten van de  mind. Dus je bent in tweeën gedeeld: in je natuur, wat je hart is, en de maatschappij, die in je hoofd zit. En uiteraard ben je geboren met deze twee centra. Dat is de moeilijkheid.
En één centrum is leeg. In een betere maatschappij zal het gebruikt worden in overeenstemming met het hart. En dan zal het een groots leven zijn, vol van vreugdes. Maar tot nu toe hebben we geleefd in een vervelende maatschappij met ellendige ideeën. Ze hebben de mind gebruikt. En die kwetsbaarheid is er – de mind kan gewoon worden gebruikt.


Rationele volwassenen vanuit hun mind

In feite is het een zegening van het bestaan – maar misbruikt, geëxploiteerd. Het is leeg aan je gegeven, zodat je het perfect bevorderlijk kunt ontwikkelen naar je hart, naar je verlangens, naar je potentie. Er is niks mis mee. Maar de gevestigde belangen overal ter wereld vonden het een prachtige gelegenheid  voor hen – om de mind te gebruiken tegen het hart. Dus jij blijft ellendig en zij kunnen je uitbuiten hoe ze maar willen.

Daarom verkeert de hele wereld in ellende. Iedereen wil geliefd zijn, iedereen wil liefhebben; maar de mind is zo’n barrière dat hij je noch toestaat lief te hebben, je noch toestaat om geliefd te zijn. In beide gevallen komt de mind in de weg en begint alles te verdraaien. En zelfs als je bij toeval iemand ontmoet voor wie je liefde voelt en die persoon voelt liefde voor jou, gaan jullie minds niet kalmeren. Ze zijn getraind door verschillende systemen, verschillende godsdiensten, verschillende maatschappijen.
En ik heb geen enkel geslaagd huwelijk gezien tussen Indiërs en buitenlanders. Ze mislukken altijd om de eenvoudige reden dat allebei de minds opgevoed zijn met verschillende ideeën, gevuld zijn met verschillende programma’s.

Het is ieders geboorterecht om gelukkig te zijn, maar ongelukkigerwijze heeft de maatschappij, de mensen met wie wij leefden, die ons in de wereld hebben gebracht, er geen moment over nagedacht. Ze hebben gewoon mensen als dieren voortgebracht – minder goed zelfs want dieren worden tenminste niet geconditioneerd. Dit conditioneringsproces moet volledig veranderd worden. De mind moet getraind worden als een dienaar van het hart. Logica moet de liefde dienen.
En dan kan het leven een festival van licht worden.

Osho, Beyond Psychology p. 401.

Mensen blijven maar zeggen dat hun kindertijd paradijselijk waren dichters schrijven altijd maar over de schoonheid van de kindertijd. Wie houdt je tegen? Win het terug!
Ik geef je deze gelegenheid om het terug te winnen.   Osho

OSHO Born Again, een 7-daagse meditatieve therapie.
20-26 november, De Meditatietuin, Amsterdam.
Meer: OSHO Born Again