De man die het niemand naar de zin kon maken

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Je raakt jezelf kwijt als je dat probeert.
 
Tweeduizend vijfhonderd jaar geleden heeft Aesopus dit verhaal verteld:
Het was een stralende zomerse dag in een bergdorpje. Een oude man ging met zijn kleinzoon naar de markt in de grote stad in het dal om een ezel te verkopen. Ze hadden de ezel heel mooi gekamd en opgeborsteld en ze gingen vrolijk het steile pad af naar beneden.


 
Na een tijdje kwamen ze een stel mensen tegen die langs het pad rondhingen. ‘Kijk eens naar dat domme stelletje!’ zei een van de toeschouwers. ‘Lopen ze daar het pad af te klauteren en te strompelen, terwijl ze comfortabel op de rug van dat beest dat stevig op zijn poten staat konden rijden.’
De oude man hoorde het en dacht dat ze wel eens gelijk konden hebben. Dus klommen hij en de jongen op de ezel en gingen ze verder met de afdaling.
 
Al gauw kwamen ze een ander groepje mensen tegen die langs de kant wat zaten te kletsen. ‘Kijk eens naar dat luie stelletje, de rug van die arme ezel breken!’
De oude man dacht dat ze gelijk hadden en omdat hij de zwaarste was, besloot hij te gaan lopen terwijl de jongen bleef rijden.
 
Een poosje later hoorden ze nog meer commentaar.
‘Kijk eens naar dat respectloze kind – hij rijdt terwijl die oude man moet lopen!’ De oude man dacht dat ze wel gelijk hadden en dat hij hoorde te rijden terwijl de jongen moest lopen.
 
En ja hoor, al gauw hoorden ze dit: ‘Wat een gemene oude man, op zijn gemak zitten rijden, terwijl die jongen hem te voet moet bij zien te houden!’
De oude man en de jongen raakten er onderhand behoorlijk door in verwarring. Toen ze tenslotte de kritiek hoorden dat de ezel uitgeput zou raken en niemand hem meer zou willen kopen na zo’n lange tocht naar de markt, gingen ze teneergeslagen langs de kant van de weg zitten.
 
Nadat ze de ezel een tijdje hadden laten uitrusten gingen ze weer op pad, maar op een heel andere manier. Zo gebeurde het dat men, laat op de middag, de oude man en de jongen happend naar adem de markt op zagen lopen. Met zijn poten vastgebonden, aan een paal tussen hen in, hing de ezel!
Zoals Aesopus zei: ‘Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Je raakt jezelf kwijt als je dat probeert.’
 
Osho, The Book of Wisdom, Discourses on Atisha’s Seven Points of Mind Training, Volume I, pp. 260 – 261.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.   

Afbeelding:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Can%27t_please_everyone2.jpg