De maan en de zon

De maan is in mij, en zo ook de zon.
De ongeslagen trommel der eeuwigheid klinkt in mij;
maar mijn dove oren kunnen het niet horen.
Kabir


Dit moet heel goed begrepen worden, dit is de innerlijke chemie. De maan en de zon zijn symbolen van de innerlijke alchemie. De maan betekent het vrouwelijke in je, en de zon betekent het mannelijke in je. Maan is intuïtie; zon is rede. Maan is yin; zon is yang. Maan en Zon is de Indiase terminologie voor yin en yang. Maan is vrede, stilte; zon is energie, vitaliteit. Maan is dood, slaap, droom, verbeelding; zon is ontwaken, leven, logica. Wanneer maan en zon elkaar in jezelf ontmoeten, is er een grootse ervaring, en die ervaring is van eenheid. Dat is het doel van alle mystici — wanneer de zon en de maan elkaar in jou ontmoeten. Dit is de echte ontmoeting van man en vrouw.

En als deze ontmoeting eenmaal heeft plaatsgevonden, dan is er brahmacharya, dan is er celibaat, niet eerder. Als je innerlijke vrouw je innerlijke man niet heeft ontmoet, dan heb je een uiterlijke vrouw nodig, of een uiterlijke man. Dat is slechts een vervanging. Daarom is het nooit helemaal bevredigend, er lijkt altijd iets te missen. Je kunt de mooiste vrouw van de wereld vinden, of de mooiste man van de wereld, en toch zul je het gevoel hebben dat er iets niet klopt, dat er iets blijft ontbreken. Er is niets mis met de man of de vrouw, er is niets mis. Dat gevoel dat er iets ontbreekt komt ergens anders vandaan, en je bent niet in staat te begrijpen van waar.

Wanneer je verliefd wordt op een vrouw, is het eigenlijk zo dat je een innerlijke vrouw hebt, en dat de uiterlijke vrouw op de een of andere manier de innerlijke vrouw weerspiegelt. Dat is wat verliefd worden betekent. Zonder enige reden. Je haalt je schouders op. Als iemand vraagt: ‘Waarom ben je verliefd geworden op deze vrouw?’, dan vind je rationalisaties, dat haar neus zo is, of haar haar, of de manier waarop ze loopt – allemaal dwaze dingen. Hmm? Wat heeft een neus met liefde te maken, of de kleur van het haar of de manier waarop ze loopt? Nee, deze zijn niets. Maar iets past bij je innerlijke vrouw, bij je innerlijke maan. Ze weerspiegelt op de een of andere manier je innerlijke maan. Het kan nooit honderd procent zijn, dat kan niet. Omdat je innerlijke vrouw je innerlijke vrouw is, kan het niet gevonden worden aan de buitenkant. Alleen reflecties kunnen worden gevonden aan de buitenkant. Als je verliefd wordt op een vrouw of op een man, ben je verliefd geworden op een spiegel. Vroeg of laat zul je gefrustreerd raken.

Je hebt vast wel eens het verhaal van Narcissus gehoord. Hij keek in een stille poel en hij zag zijn eigen spiegelbeeld, en hij werd er verliefd op — en hij werd zo gek. Telkens als hij de poel in ging, verdween zijn spiegelbeeld. Hij zocht en zocht maar hij vond niemand. Hij zou naar de oever komen, stil zitten, de rimpelingen zouden verdwijnen en de poel zou weer stil worden; en daar zou  het object van zijn liefde, verliefdheid weer zijn. Weer zou hij springen. Hij werd gek, en stierf op de oever. In zijn herinnering hebben we de plant narcis. Hij groeit aan de rand van een vijver en kijkt er altijd in. Je moet de narcisplant altijd zien leunen en in de vijver kijken. We noemen het narcis ter herinnering aan dat oude verhaal; nog steeds kijkt de plant in zijn eigen spiegelbeeld.

Natuurlijk, als je een mooie vrouw van ver ziet, is de reflectie perfect. Dichterbij kom je — je springt in de poel — en alles is verstoord en je vindt niets. En je maakt je zorgen, heel veel zorgen. Alles ging zo goed. Wat is er gebeurd? Nu heb je het rustige oppervlak van de poel verstoord. En hetzelfde is gebeurd met de vrouw. Zij was verliefd op jou geworden omdat haar eigen innerlijke mens op de een of andere manier samenviel. Slechts een paar aspecten kunnen samenvallen.

En het is goed dat geen enkele uiterlijke vrouw je volledig kan vervullen, anders zul je nooit naar binnen gaan. Het is goed en een zegen dat geen uiterlijke man je ooit volledig kan bevredigen. Hij kan je slechts glimpen van bevrediging geven, een voorproefje – maar je wordt steeds hongeriger. Dat is goed. Dat is misschien wel het hele doel ervan, zodat je op een dag op jezelf wordt teruggeworpen en op een dag begint te zoeken.

Osho, Ecstacy – The Forgotten Language # 3