De gedichten van Rumi

Mijn gedichten lijken op het brood uit Egypte:
Als er een nacht overheen gaat,
is het niet langer eetbaar.
Neem ze dus nu tot je, nu ze nog vers zijn en
voordat het stof van de wereld ze bezoedelt.

Een gedicht hoort hier, in de warmte van je borst;                                         
buiten in de wereld sterft hij van de kou.

Zelfs wanneer je mijn gedichten hoort terwijl ze nog vers zijn,
moet je zelf je eigen beelden maken.
Wat je feitelijk eet, mijn vriend, is je eigen verbeelding;
deze poëzie bestaat niet uit oude zegswijzen en spreuken.

Rumi (1207 – 1273)

Rumi, Poet of the Heart

Een 55 minuten durende documentaire over de poëzie van Rumi.

Al zeven eeuwen lang betovert, inspireert en verrukt de spirituele poëzie van Rumi mensen over de hele wereld, en zijn populariteit lijkt alleen steeds maar toe te nemen. Deze begaafde jongeman werd geboren in Afghanistan en verhuisde naar Turkije toen zijn vader het hoofd van een soefi-leergemeenschap werd. Na zijn dood nam hij het over van zijn vader, totdat zijn leven werd getransformeerd door een mysterieuze rondtrekkende derwisj – Shams van Tabriz. Het resultaat: diepgaande en productieve poëzie die eeuwen later nog steeds mensen van over de hele wereld uit alle culturen blijft verlichten en boeien. 

In Rumi, Poet Of The Heart, leest de toonaangevende vertaler Coleman Barks selecties voor uit de poëzie van de soefi ziener, begeleid door muzikanten die geïmproviseerde traditionele muziek spelen. Huston Smith geeft interessante achtergrondinformatie over de wervelende derwisjen. Robert Bly en Michael Meade dragen Rumi gedichten voor en geven er inzicht in, Deepak Chopra onderzoekt de  grote bijdrage van deze soefi mysticus aan ons begrip van de spirituele dimensies van de liefde en vertelster Debra Winger vertelt het verhaal van Rumi’s leven en kunst met passie en gevoel.

Een feest voor de ogen, oren, hart en ziel; Rumi: Poet of the Heart brengt op prachtige wijze de essentie van Rumi’s ongelooflijke leven, geschriften en liefdevolle, extatische ziel over.