De dans van Shiva en Shakti

Met deze Indiase dans begin je de dag met nieuwe levensenergie, dankbaarheid en liefde, aldus het artikel Ochtendritueel in Happinez. Een sierlijk bewegen bij zonsopgang om de mannelijke en vrouwelijke energie, de zon en de maan, het licht en het donker te verenigen. Aldus de tekstschrijfster Angélique Heijligers, in haar weergave van de Yoga- Tantradocent Afke Reijenga, en geeft daarover het volgende weer:

De dans van Shiva en Shakti is een duizenden jaren oud ochtendritueel uit een klein dorpje in de Himalaya, een vorm van hatha yoga, van zon en maan en eenheid.
Het is de dans van het samenbrengen van tegengestelde energieën. De zon is het symbool van Shiva, die de mannelijke energie, daadkracht en het bewustzijn vertegenwoordigt. En de maan is het symbool van Shakti die de vrouwelijke energie, wijsheid en de goddelijke energie vertegenwoordigt. Ieder van ons draagt mannelijke en vrouwelijke energie in zich, de energie van dag en nacht, zon en maan, het aardse en het goddelijke. De dans is bedoeld om al die tegengestelde energieën in het universum, die ook in jezelf leven, samen te brengen.

 Shiva en Shakti

De dans bestaat uit 20 staande, milde oefeningen die je 6, 8 of 10 keer herhaalt. Vooral sierlijke, draaiende bewegingen en lange zwaaiende armbewegingen in tegenovergestelde richting. Je heupen, knieën en schouders houden van draaiende bewegingen. Het symboliseert de tegengestelde krachten en daagt ook het brein uit om nieuwe verbindingen tussen neuronen te maken en dat houdt je brein gezond.
De elegante armbewegingen waarbij heupen en benen als vanzelf de beweging volgen, voelen alsof je door water waadt. Water is vloeibaar, beweegt waar het kan gaan. Water is om je heen en ook in jezelf. Als het leven even moeilijk is, probeer je dan te verbinden met het element water en de flow van het leven weer te vinden. Bij de meer krachtige bewegingen voel je het vuur, het element dat staat voor transformatie, want je hebt kracht nodig om te kunnen veranderen. Bij het element lucht denk je aan de ademhaling. Het in balans brengen van de verschillende elementen draagt bij aan een goede lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid. De dans eindigt met een zittende meditatie.

Over een moment van eigen ervaring zegt de schrijfster: 
Het is nog donker als ik ’s morgens heel vroeg buiten sta. Ik adem diep en krachtig de ochtendlucht vol prana in en adem zacht, haast vanzelfsprekend weer uit. Terwijl het lichter wordt, buig ik diep naar de aarde en reik ik zo hoog mogelijk naar de lucht, beweeg ik met mijn armen en heupen alsof ik door water waad, ik meander en voel hoe de zon op mijn huid me  energie geeft. Na afloop van de dans van Shiva en Shakti  ga ik even zitten.

Osho over de dans

Als je meditatief danst, gaat je dans een nieuw aroma krijgen, iets van het goddelijke komt bij je binnen, het ego verdwijnt, de danser verdwijnt, wordt gedachteloos, stil, noem het een goddelijke hoedanigheid.
Een van de grootste dansers van de vorige eeuw was Nijinsky. In hem vond er een zekere synthese plaats tussen dans en meditatie. De kunst van meditatie had hij nooit geleerd en het moet gebeurd zijn als een gevolg van zijn totale inzet om in de dans te gaan.

   Nijinsky in Parijs
Af en toe gebeurde er een wonder. Nijinsky nam dan zulke hoge sprongen die fysiek niet mogelijk zijn vanwege de zwaartekracht van de aarde. Alle waarnemers waren eenvoudig verbijsterd. En het tweede was dat als hij begon te dalen, kwam hij neer als een veertje – heel langzaam. Wetenschappelijk is het onmogelijk en wetenschappers die hem observeerden, stonden voor een raadsel. Nijinsky werd gevraag: ‘Hoe lukt je dat?, en hij zei: ‘Ik kan het niet zeggen want als het gebeurt, ben ik er niet. Het gebeurt als ik mezelf volledig vergeet en ben dan verbaasd, volkomen verbaasd, want ik word gewichtloos.
Osho, I Am That.

Dansen is een experiment om je lichaam, je mind en je ziel in overeenstemming te brengen. Het is een van de meest ritmische fenomenen en als je echt danst is er geen andere activiteit die zo’n eenheid brengt. Zit je, gebruik je het lichaam niet, enkel je mind. Loop je heel hard, gebruik je het lichaam en niet je mind. Dansend doe je beide niet, het is een vreugdevolle beweging. Het lichaam beweegt, de energie stroomt en de mind beweegt en stroomt. En als beide stromen, lossen ze zich op in elkaar. Je wordt psychosomatisch. Daarom zie je een nieuw soort gratie op het gezicht van de danser – de bodymind ontmoeting die één melodie, één ritme, één harmonie wordt en als dit gebeurt, gaat de derde, de ziel bij je naar binnen komen. Dat kan enkel wanneer je lichaam en je mind niet langer in conflict zijn, diep in liefde, elkaar omhelzend, huggend – dat gebeurt in de dans. Voor het eerst word je dan een drie-eenheid, een trimurti.
Dat zijn de 3 gezichten van God.
Osho, Sufis: The People Of The Path.

De dans is enorm waardevol en zou voor iedereen een natuurlijk fenomeen moeten worden. Het is nog steeds zo bij primitieve mensen; iedereen is een danser. Er zijn nog altijd kleine stammen in India in de diepe wouden; hun hele leven is dans. Zij kunnen niet geloven hoe je kunt leven zonder te dansen. Hun hele leven draait om dans. Elke avond is een dansavond en de hele stam danst; kleine kinderen, vrouwen, mannen, oude vrouwen. Dans is voor iedereen, want dans is gelijkwaardig aan het leven.
De mens heeft veel gemist.
Bertrand Russell was een rationeel mens. Maar toen hij langs een primitieve stam in Afrika kwam, viel zijn hele idee van beschaving plat op de grond en hij begon zich heel jaloers te voelen. Hij schrijft: “Op dat moment was ik bereid mijn hele cultuur en beschaving te laten vallen als ik zou kunnen weten hoe weer te dansen.”
Mijn sannyasins moeten allemaal dansers zijn, geen kans moet worden gemist, moet worden benut als een gelegenheid om te dansen. Iemands verjaardag, dans. Iemand is gestorven, dans. Iemand is ziek, dans om hem heen. Iemand gaat op reis, geef hem een dansafscheid. Iemand verschijnt, verwelkom hem met een dans. Maak er een punt van, dat hoe meer je danst, hoe meer je in overeenstemming bent met God.
Osho, Only Losers  Can Win This Game.

Een bijdrage van Prem Abhay.