De Dalai Lama en Tibet

Tenzin Gyatso, geboren als Lhamo Dhöndup (6 juli 1935) is de huidige, 14de Dalai Lama en hoogste vertegenwoordiger van het Tibetaans Boeddhisme. De Dalai Lama verblijft, na de Chinese invasie en zijn vlucht uit Tibet, sinds 1960 in McLeod Ganj bij Dharamsala in Noord- India. In 2011 heeft de Dalai Lama zijn bestuurlijke en politieke verantwoordelijkheden voor de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap neergelegd. Die worden nu uitgeoefend door de rechtstreeks gekozen Lobsang Sangay, premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. 

  De Dalai Lama digitaal
‘Helaas is Tibet in duisternis gedompeld. Zijn kloosters zijn gesloten, zijn zoekers naar de waarheid zijn gedwongen te werken in werkkampen. Het enige land ter wereld dat al zijn intelligentie heeft gestopt in het zoeken naar het eigen innerlijk en zijn schatten, is gestopt door de communistische invasie van Tibet. 

En het is zo’n lelijke wereld dat niemand er bezwaar tegen heeft gemaakt. Integendeel, omdat China groot en machtig is, hebben zelfs landen die machtiger zijn dan China, zoals Amerika, geaccepteerd dat Tibet aan China toebehoort. Dat is klinkklare onzin – alleen maar omdat China machtig is en iedereen wil dat China aan zijn kant staat. Ook de Sovjets hebben de claim van China niet afgewezen – zelfs India heeft geen bezwaar gemaakt. Het was zo’n mooi experiment, en Tibet had geen wapens om te vechten, ze hadden geen leger om te vechten; ze hadden er nooit over nagedacht. Het ging hen helemaal om een pelgrimstocht naar binnen.

Nergens heeft men zich zo geconcentreerd ingespannen om het wezen van de mens te ontdekken. Elke familie in Tibet gaf vroeger hun oudste zoon aan een of ander klooster waar hij moest mediteren en dichter naar ontwaken moest groeien. Het was een vreugde voor elk gezin dat tenminste één van hen vierentwintig uur per dag met heel zijn hart werkte aan de innerlijke mens. Zij werkten ook, maar zij konden niet al hun tijd geven; zij moesten zorgen voor voedsel en kleding en onderdak, en in Tibet is dat een moeilijke zaak. Het klimaat werkt niet erg mee; het kost enorm veel moeite om in Tibet te leven. Maar toch was iedere familie gewend hun eerstgeboren kind aan het klooster te geven. Er waren honderden kloosters… en deze kloosters moeten niet vergeleken worden met welke katholieke kloosters dan ook. Deze kloosters zijn met niets ter wereld te vergelijken. Deze kloosters waren maar met één ding bezig: je bewust maken van jezelf.

Duizenden middelen zijn door de eeuwen heen bedacht om jouw lotus te laten bloeien zodat je jouw ultieme schat, de diamant, kunt vinden. Dit zijn slechts symbolische woorden, maar de vernietiging van Tibet moet in de geschiedenis bekend worden, vooral als de mens een beetje bewuster wordt en de mensheid een beetje menselijker… Dit is de grootste ramp van de twintigste eeuw dat Tibet in handen is gevallen van materialisten die niet geloven dat je iets in je hebt. Zij geloven dat je alleen maar materie bent en dat je bewustzijn slechts een bijproduct van materie is. En dit alles gewoon zonder enige ervaring van het innerlijke – alleen maar logisch, rationeel filosoferen.

Geen enkele communist ter wereld heeft gemediteerd, maar het is vreemd – ze ontkennen allemaal het innerlijke. Niemand denkt erover na hoe het uiterlijke kan bestaan als er geen innerlijk is. Ze bestaan samen, ze zijn onafscheidelijk. En het uiterlijke is slechts een bescherming voor het innerlijke, want het innerlijke is heel teer en zacht. Maar het uiterlijke wordt geaccepteerd en het innerlijke wordt ontkend. En zelfs als het soms wordt geaccepteerd, wordt de wereld beheerst door zulke smerige politici dat zij zelfs de innerlijke ervaringen voor lelijke doeleinden gebruiken.

Als de mensheid een beetje bewuster zou zijn, zou Tibet vrijgemaakt moeten worden, omdat het het enige land is dat bijna tweeduizend jaar niets anders heeft gedaan dan zich verdiepen in meditatie. En het kan de hele wereld iets leren waar een enorme behoefte aan bestaat.’

Osho, Om Mani Padme Hum: The Sound of Silence, The Diamond in the Lotus.
(Lezing gegeven door Osho in 1988 in Pune, India).

De 14de Dalai Lama heeft Osho omschreven als ‘een verlichte meester die met alle mogelijkheden werkt om de mensheid te helpen een moeilijke fase in de ontwikkeling van het bewustzijn te overwinnen.’