De brug

Een gedicht van Leopold Staff met een commentaar van Osho.

God is zo’n mysterie -of het leven, of het bestaan, zo je wilt- het leven is zo’n mysterie dat je het niet kunt geloven, ook al ga je het diepste heiligdom ervan binnen. Het is ongelooflijk. 
Ik las een gedicht van Leopold Staff. Luister maar:

De brug
Ik geloofde niet, 
staande op de oever van een rivier
die wijd en snel stroomde
dat ik die brug over zou steken
gevlochten van dunne, fragiele rietstengels
vastgemaakt met bast.

Delicaat als een vlinder liep ik
en zwaar als een olifant
zo vast als een danser liep ik
en wankelend als een blinde.
Ik geloofde niet
dat ik die brug over zou steken
en nu ik aan de andere kant sta
geloof ik niet 
dat ik die brug over heb gestoken.

Ook al heb je God gekend, wil je nog niet geloven dat je hem gekend hebt. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat God een mysterie is. Onbekend, blijft hij onkenbaar. Ook al gekend, blijft hij onkenbaar. Ongezien, is hij een mysterie. Gezien, wordt hij een nog groter mysterie.En het is niet een probleem wat je op kunt lossen. Je kunt erin oplossen – je kunt het niet oplossen.

Osho, A Sudden Clash of Thunder, Ch 1 (uittreksel)


Leopold Henryk Staff (1878-1957) was een Pools dichter en een van de grootste kunstenaars van het Europees modernisme. Hij ontving eredoctoraten van de universiteiten van Warschau en Krakau. Ook werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur door de Poolse PEN Club. 
Hij was een vertegenwoordiger van het classicisme en symbolisme in de poëzie van Jong Polen en schreef vele filosofische gedichten die beïnvloed waren door de filosofie van Friedrich Nietzsche (hij heeft verschillende van zijn boeken in het Pools vertaald), de ideeën van de Franciscaner orde evenals de paradoxen van het Christendom.

Een bijdrage van Antar Marc.
Eerder verschenen in Osho News.