De Bollywood ster die sannyas nam

Vinod Khanna stierf op 27 april 2017 op 70-jarige leeftijd na een gevecht tegen kanker. Hij maakte zijn Bollywood debuut in 1968 in de film Mann Ka Meet, die werd geproduceerd door Sunil Dutt, die naar verluidt werd getroffen door Vinod’s knappe uiterlijk. Hij werd opgemerkt door zijn vertolking van Shyam in Gulzar’s film Mere Apne uit 1971, waarin hij opviel als een gedesillusioneerde jongeman.
Hij kreeg zijn eerste doorbraak als held in Hum Tum Aur Woh (1971).
Vele films volgden, waaronder hits als Elaan en Mera Gaon Mera Desh.
Hij maakte zijn politieke debuut in 1997 bij de Bharatiya Janata Party (BJP) en was minister in de regering van Atal Bihari Vajpayee.

Zijn oudste zoon Akshaye vertelt in een interview met Mid-day over zijn vader.

Vinod Khanna verliet zijn familie om zich aan te sluiten bij de beweging van Osho in Oregon, VS. Talloze beroemdheden uit de hele wereld sloten zich in de jaren 70 aan bij de controversiële beweging van Osho. Vinod werd een discipel in 1975, verhuisde naar Oregon en liet zijn familie – een vrouw en twee kinderen – achter in Mumbai. Akshaye was toen nog een peuter en kon niet verwerken waarom zijn vader hen had verlaten. Het was pas toen hij 15 of 16 werd dat hij zich realiseerde wie Osho en de Rajneeshi’s waren.

Over de invloed van Osho op het leven van zijn vader zegt Akshaye: ‘Om niet alleen zijn familie te verlaten, maar om sannyas (verzaking) te nemen. Sannyas betekent je leven in zijn geheel opgeven – familie is [slechts] een deel ervan. Het is een ingrijpende beslissing, waarvan hij vond dat hij die op dat moment moest nemen. Als vijfjarige kon ik dat onmogelijk begrijpen. Ik kan het nu wel begrijpen.
In de zin dat iets hem zo diep van binnen moet hebben geraakt, dat hij voelde dat zo’n beslissing het waard was voor hem. Vooral als je alles al hebt in het leven. En als het er niet naar uitziet dat je nog veel meer kunt hebben. Er moet een fundamentele breuklijn/aardbeving in jezelf ontstaan om die beslissing te nemen. Maar ook om erbij te blijven. Je kunt die beslissing ook nemen en zeggen: dit past niet bij mij – laten we teruggaan.’

Akshaye voegt eraan toe dat, in tegenstelling tot de gangbare opvatting dat Vinod terugkeerde nadat hij ontgoocheld was geraakt door de beweging, zijn vader terugkeerde nadat de Amerikaanse regering de commune had ontbonden.
‘Het was gewoon omdat de commune werd ontbonden, vernietigd, en dat iedereen zijn eigen weg moest zoeken. Toen kwam hij terug. Anders was hij nooit teruggekomen.’

Ook al heeft Vinod de familie voor Osho verlaten, Akshaye heeft nog steeds respect voor de spirituele leider. ‘Ik weet niet of sannyas iets is dat ik zou kunnen doen. Maar dat betekent niet dat ik niet van zijn toespraken kan genieten, zijn intellect, spreekvaardigheid en zijn manier van denken respecteer. Ik heb diep respect voor hem.’

Zie ook: Vinod Khanna (Swami Vinod Bharti), Moments with Osho. Youtube 3:19 min.