De blinde man in debat met Boeddha

Ervaring komt op de eerste plaats, dat is het belangrijkste.
Op een dag werd er een blinde bij Boeddha gebracht. En de blinde was geen gewone blinde, hij was een groot wetenschapper, een groot geleerde, erg bedreven in debatteren. Hij ging het debat aan met Boeddha.
Hij zei: ‘Mensen zeggen dat er licht bestaat en ik zeg van niet. Ze zeggen dat ik blind ben, ik zeg dat zij het mis hebben. Als er licht bestaat, heer, maak het dan beschikbaar voor me zodat ik het kan aanraken. Als ik het kan aanraken, of op zijn minst proeven of ruiken, dan zal ik het wel geloven. Of als u het licht als een trommel kan laten slaan, dan kan ik het horen… Dit zijn mijn vier zintuigen en het vijfde zintuig, waar iedereen het over heeft, is gewoon verbeelding. Mensen zijn misleid, niemand heeft ogen.’
Het was heel moeilijk om de man ervan te overtuigen dat licht bestaat, want je kunt licht niet aanraken, niet proeven, niet ruiken, niet horen.
En deze man beweerde dat anderen het mis hadden. ‘Ze hebben geen ogen.’ Hij was weliswaar blind, maar een groot logicus. Hij zei: ‘Bewijs maar eens dat ze ogen hebben. Wat heeft u voor bewijs?’
Boeddha zei: ‘Ik ga niets zeggen, maar ik ken een dokter waar ik u naar zal verwijzen. Ik weet dat hij uw ogen wel kan genezen.’
Maar de man bleef aandringen. ‘Ik kom om erover te debatteren!’
En Boeddha zei: ‘Dit is mijn argument. Ga naar de dokter toe.’
Ze stuurden de man naar de dokter. Zijn ogen werden genezen, binnen zes maanden kon hij weer zien. Hij kon het niet geloven. Hij was extatisch van blijdschap. Hij kwam dansend naar Boeddha toe. Hij was door het dolle heen.
Hij viel voor zijn voeten neer en zei: ‘Uw argument heeft gewerkt.’
Boeddha zei: ‘Hoor eens even, het was geen argument. Als ik het debat was aangegaan had ik het verloren, want over sommige zaken kun je niet argumenteren, die kun je alleen ervaren.’

Niet ‘Boeddha heeft gelijk, daarom moet ik het ervaren.’ Dat is stommiteit. Maar liever, als ik vanuit mijn ervaring getuige kan zijn van Boeddha, dan kan ik zeggen: ‘Ja, hij heeft gelijk, want dit is ook mijn ervaring. Maar hij is secundair, mijn ervaring komt op de eerste plaats, dat is het belangrijkste. Ik ben een getuige van hem en geen volgeling.’

Osho: The Tantra Vision – Speaking on the Royal Song of Saraha, Volume 2, p. 217 en 222.
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.