De Beginners Mind

De Spirituele kracht van de Beginners Mind, een artikel in Happinez, zegt in de introductie: het leven zonder verwachting tegemoet treden, onbelemmerd door oordelen of, zoals het in het Boeddhisme wordt genoemd, met een Beginners Geest. Hieronder een samenvatting van de weergegeven essenties.

Baby’s die glunderen bij hun eerste hapje ijs, schrikken van hun schaduw, verrukt zijn over water, onbedaarlijk in de lach schieten van hun spiegelbeeld, ontdekken dat ze zomaar rechtop kunnen staan en dan van de weeromstuit weer door hun knieën zakken. Babies experiencing things for he first time; kleine kinderen, vol verrukking, verwondering of afgrijzen.
Je kijkt ernaar, wordt er zelf ook blij van, het voor de eerste keer iets nieuws ervaren. Als klein kind gebeurt het je elke dag, maar hoe ouder je wordt, hoe minder vaak je het meemaakt. Hoe houd je dat vast?

‘Beginners Geest’ of Shoshin, kernbegrip binnen het Boeddhisme en ‘Zen Mind, Beginner’s Mind‘ van Suzuki, die citeert: ‘De geest van de beginner heeft vele mogelijkheden en de geest van iemand die ervaren is, maar enkele.’ Hij bedoelt daarmee: als je niets weet, ben je onbevangen en je treedt de werkelijkheid onbekommerd tegemoet, terwijl experts alleen het platgetreden pad van hun ervaring zien. De geest van de beginner is leeg, vrij van ervaringsgewoonten, openstaand voor elke mogelijkheid, aldus Suzuki  Als je vanuit je beginnersgeest de wereld waarneemt, ben je bijna vanzelf al in het moment.

Socrates zei: ‘De enige ware wijsheid zit in iets dat je niet weet,’ want hoe meer je van iets weet, hoe meer je weet dat er ook heel veel is dat je nog niet weet.’
Rumi schreef: ‘Verkoop je slimheid en koop verwondering.’ Zodra je afscheid neemt van alles dat je weet over een onderwerp, is er ineens weer ruimte om te zien hoe ongelooflijk bijzonder het is.

Osho over Kinderen

Kinderen zijn de nieuwe edities van bewustzijn, ze zijn levenslustige binnenkomers  van het goddelijk in het leven. Je kunt het kind niet kiezen. Je weet nooit welke type kind bij je binnen komt en wat er gaat gebeuren. Het is een blind spel. Elk kind wordt met zoveel energie geboren, maar we vernietigen het, we maken elke kind kreupel. Je weet niet hoe je zou zijn geworden als je vanaf het allereerste begin totale vrijheid was toegestaan – als je vrij was geweest om te lachen, om lief te hebben, om vreugdevol te zijn en je niet gehinderd, gemanipuleerd, gedwongen was in bepaalde richtingen…
Osho: The Book of the Books.

Een kind wordt bij jou geboren, maar behoort jou niet toe. Hij heeft jou als doorgang gekozen, maar hij heeft zijn eigen bestemming. Heb hem zoveel mogelijk lief, maar geef hem jouw gedachten niet. En kinderen kunnen heel gemakkelijk in meditatie gaan – je moet gewoon weten hoe hen in die richting te helpen. Dans met hem, zing met hem, zit in stilte met hem. Allengs gaat hij genieten van het speelse ervan en het kan dan voor hem geen werk zijn, geen serieuze zaak. Help hem dus meditatie te spelen . . . laat het een spel zijn.
Osho: The Passion for the Impossible.

Kinderen laten opgroeien in kleine gezinnen geeft hen kleine minds. Dit is een van de grootste misvattingen in de wereld. Als ze in een commune worden grootgebracht zijn ze veel vollediger, want ze kunnen zoveel van alle kanten bemachtigen – zoveel mensen, zoveel mogelijkheden, zoveel leefstijlen. De ware educatie voor het kind. Wat we opvoeding noemen is niet echt. Het lijkt nuttig en nodig te zijn maar is niet van veel waarde. De ware educatie betekent gewaarworden van de multi-dimensionaliteit van het leven. Als er in een commune honderd mensen zijn, vele mannen en vrouwen, dan raakt je kind vertrouwd met veel mensen. Je bent dan niet zijn enige moeder, hij raakt vertrouwd met vrouwen . . . met veel ooms en tantes. Dus hij zal nooit naar jou hunkeren in zijn leven, hij zal nooit moeder-gefixeerd zijn, een van de meest fundamentele neuroses in de wereld, dat mensen op hun moeder of hun vader gefixeerd raken. 
Osho: The Tongue-Tip Taste of Tao.