De aartsbisschop aan de poort van de hemel

Het bestaan is dat wat is en God is dat wat niet is.
Ik herinner me een verhaal van Bertrand Russell. De aartsbisschop van Engeland ziet in een droom dat hij bij de parelpoorten van het paradijs is aangekomen. Aan de ene kant doet dat hem enorm veel genoegen, aan de andere kant zit hij er erg mee in zijn maag, want de parelpoorten zijn zo uitgestrekt, naar beide kanten toe, dat hij de hele poort niet kan overzien. Ze zijn zo hoog dat ze zijn gezichtsvermogen te boven gaan. En hij lijkt zelf maar zo’n kleine mier vergeleken bij deze enorme poort. Hij wordt er een beetje bang van. Maar hij is niet zomaar iemand, hij is de aartsbisschop.
Met angst in zijn handen klopt hij op de deur, maar in die eindeloze ruimte kan hij alleen zichzelf horen kloppen. Hij heeft er dagen voor nodig, maar hij gaat steeds harder kloppen. Uiteindelijk gaat er een klein raampje open in de poort en Sint Petrus kijkt met duizend ogen naar buiten om erachter proberen te komen wie er nou zoveel lawaai maakt. Die duizend ogen schijnen zo helder, als sterren, dat de aartsbisschop zich nog verder voelt inkrimpen – bijna tot iets wat niet bestaat. En Sint Petrus vraagt: ‘Kom alstublieft naar me toe, wie u ook bent, waar u ook bent.’

De aartsbisschop maakt zichzelf kenbaar. Hij zegt tegen Sint Petrus: ‘Misschien weet u niet wie ik ben. U kunt het checken met Jezus Christus, ik ben de aartsbisschop van Engeland.’
Sint Petrus zegt: ‘Ik heb nog nooit gehoord over zoiets als Engeland.’ De aartsbisschop zegt: ‘Misschien heeft u nog nooit over Engeland gehoord, maar u heeft vast wel eens over onze mooie planeet Aarde gehoord.’
Sint Petrus zegt: ‘Ik wil u niet beledigen, maar als u mij niet het kengetal van uw Aarde geeft, kan ik niet uitpuzzelen waar u het over heeft. Ik zal het in de bibliotheek op moeten zoeken -als u mij het kengetal geeft van het zonnestelsel waar u toebehoort- want er zijn miljoenen zonnestelsels en elk zonnestelsel heeft vele planeten.’
Maar de aartsbisschop had er nooit bij stilgestaan dat de Aarde wel eens een kengetal zou hebben. Hij zegt: ‘Ik weet geen kengetal, maar ik ben de aartsbisschop. Gaat u het maar tegen Jezus Christus zeggen.’
Hij zegt: ‘U geeft mij het ene raadsel na het andere. Wie is toch die kerel, Jezus Christus?’
De aartsbisschop is diep geschokt. Hij zegt: ‘Kent u Jezus Christus niet, de eniggeboren zoon van God?’
Sint Petrus zegt: ‘Wat mij betreft, ik heb God nog nooit gezien. Ik weet niet eens of hij wel of niet bestaat. Ik ben maar een poortwachter. Misschien bestaat er ergens diep in het binnenste van het paradijs iemand die denkt dat hij God is, maar ik ben hem nog nooit tegengekomen…’
Het komt als zo’n schok dat de aartsbisschop badend in het zweet wakker wordt.

   
Friedrich Nietszche deed er goed aan om God dood te verklaren. Ik verklaar dat hij nooit geboren is. Het is een gemaakte fictie, een uitvinding maar geen ontdekking. Zie je het verschil tussen uitvinding en ontdekking? Een ontdekking gaat over de waarheid, een uitvinding is door jou gemaakt. Het is een door de mens geschapen fictie.
Osho

Het bestaan is dat wat is en God is dat wat niet is.
Het bestaan is werkelijkheid, God is een fictie.
Het bestaan is alleen beschikbaar voor mensen die mediteren, mensen van stilte. God is een troost voor zieke geesten, zieke psychologiën.
Het bestaan is niet iets wat jij produceert, God wel. Daarom is er maar één bestaan en zijn er duizenden goden. Iedereen schept een god of een oud geloof over God, naar gelang zijn eigen behoeften, naar gelang zijn eigen lijden, naar gelang zijn eigen verwachtingen. God is een grote troost, maar geneest niet. Het bestaan is geen troost. Je bent gezond en heel als je daarop afgestemd bent.
Alle religies van de wereld hebben je God geleerd. Ik leer je het bestaan. Ik leer je af te stemmen op wat je omringt, wat binnen en buiten je is. Als je daar eenmaal op afgestemd bent, is er geen dood meer voor je, geen ellende, geen spanning, geen zorgen, maar dan word je omringd door een enorm gevoel van vrede, een tevredenheid waar je zelfs nooit maar van hebt kunnen dromen.

God is voor degenen die niet in bewustzijn kunnen groeien, die achterlijk zijn wat bewustzijn betreft. Het is een soort speeltje, achterlijke mensen hebben dat nodig. En zo gauw ik zeg dat het een speeltje is, dan hangt het van jou af wat je ervan wilt maken. Lijkt het op een aap of lijkt het op een olifant? Het hangt van jou af of je het vier handen geeft of duizend handen. Het is jouw schepping.
Vreemd genoeg gelooft men dat God alles heeft geschapen. Maar de waarheid is dat God zelf een schepping is van de menselijke verbeelding. God is de grootste leugen die je ooit tegen kunt komen, want op die leugen zijn duizenden andere leugens gebaseerd. Kerken, religieuze organisaties blijven maar leugens op leugens stapelen, gewoon om die ene leugen te beschermen.
Je moet begrijpen hoe de psychologie van de leugen werkt. Je hebt voor de leugen allereerst een goed geheugen nodig want je moet het goed onthouden. Tegen de ene lieg je over iets, tegenover een ander over iets anders. Je moet onthouden wat je tegen de ene hebt gezegd en wat je tegen de ander hebt gezegd.
De waarheid hoeft niets te onthouden. De waarheid is er altijd, net zo goed. Je hoeft hem niet in je geheugen te proppen. Geheugen geeft je een slavernij, een gevangenis. Ze klampt zich aan je vast, bedekt je zodanig, beetje bij beetje, dat je helemaal verdwijnt. De waarheid brengt jou aan het licht van alle leugens. En dan volgt plotseling de openbaring dat je deel uitmaakt van die enorme waarheid die ik het bestaan noem.
Je hebt helemaal geen kerken nodig, je hebt helemaal geen tempels nodig, je hebt helemaal geen moskeeën nodig. Je hebt alleen een hart vol gebed nodig, een hart vol liefde, een hart vol dankbaarheid. Dat is je ware tempel. Dat zal je hele leven transformeren. Dat zal je helpen om niet alleen jezelf te ontdekken, maar heel de diepte van dit onmetelijke bestaan.

    
Er bestaat geen God, er is alleen maar goddelijkheid en die goddelijkheid omringt jou. We zitten allemaal in dezelfde oceaan.

We lijken haast wel golven van de oceaan – gewoon aan de oppervlakte terwijl de oceaan misschien wel mijlen diep is. De Stille Oceaan is vijf mijl diep. Maar een kleine golf bovenin zal die diepte nooit kennen – haar eigen diepte, want ze bestaat niet los van de oceaan. Ze zal aan haar kleine entiteit vast blijven houden, bang zijn voor de dood, bang zijn om zichzelf te verliezen in de uitgestrektheid, de oceanische eindeloosheid. Maar de waarheid is: de dood van de golf is geen dood, maar het begin van een eeuwig leven.

God is uitgevonden. Het was wat de mensen nodig hadden, mensen hadden een beschermer nodig. In de onmetelijkheid van het heelal voelt een mens zich zo alleen, zo klein. De uitgestrektheid doet hem beven. Wat houdt jouw bestaan in…?
Het is een veelzeggend verhaal omdat het laat zien hoe klein wij zijn en hoe groot het heelal is. Natuurlijk kon de primitieve mens zich niet schikken in dit idee van die uitgestrektheid van het heelal zonder er een bepaalde persoonlijkheid aan te geven en zonder zichzelf op de een of andere manier in verband te brengen met die persoonlijkheid.
God was een poging van de primitieve geest van de mens om het bestaan een persoonlijkheid te geven. Dan krijg je God de vader. Dan kan je een soort relatie met hem opbouwen. Misschien ben je wel tegen hem, maar dan is er tenminste iemand waar je voor kunt zijn, waar je tegen kunt zijn. Er is iemand die groter is dan jij, die je gaat beschermen, die je garantie is. God is gewoon de armoede van het menselijke bewustzijn.
 
 Osho, Hari Om Tat Sat, pp.88-90.
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com
 
Afbeeldingen:
https://ocawonder.files.wordpress.com/2012/08/gatesheaven92.jpg  http://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-it-was-good-of-friedrich-nietzsche-to-declare-god-dead-i-declare-that-he-has-never-been-rajneesh-54-2-0233.jpg  https://quotefancy.com/quote/76973/Osho-There-exists-no-God-What-exists-is-godliness-and-that-godliness-surrounds-you-We-are