Creëer gewoon het effect

Alexander probeerde een groter koninkrijk te creëren, een grotere koning te worden. Zijn hele leven werd verspild aan het creëren van het koninkrijk, en toen was er geen ruimte meer om koning te zijn, geen tijd meer over. Hij stierf voordat het koninkrijk compleet was.
Dit is velen overkomen. Het koninkrijk kan nooit compleet zijn. De wereld is oneindig – je koninkrijk moet wel gedeeltelijk blijven. Met een gedeeltelijk koninkrijk, hoe kun je dan een totale koning zijn? Je koninkrijk moet beperkt zijn, en hoe kun je met een beperkt koninkrijk keizer zijn? Dat is onmogelijk. Maar je kunt wel de keizer zijn. Creëer gewoon het effect.

Swami Ram, een van de mystici van deze eeuw, ging naar Amerika. Hij noemde zichzelf Badshah Ram (Keizer Ram) – en hij was een bedelaar.
Iemand vroeg hem: ‘Je bent maar een bedelaar, maar je blijft jezelf keizer noemen?’ 
Dus Ram zei: ‘Kijk niet naar mijn spullen, maar naar mij.’ 
En hij had gelijk, want als je naar dingen kijkt, is iedereen een bedelaar – zelfs een keizer – misschien wel een grotere bedelaar, dat is alles.
Ram zei: ‘Kijk naar mij!’
Op dat moment was Ram de keizer. Je had kunnen kijken, en de keizer was er.

Creëer het effect: word de keizer, wees een tovenaar – vanaf dit moment, want je hoeft niet te wachten. Als het koninkrijk eerst moet komen moet je wachten. Als de oorzaak eerst moet worden geschapen, dan moet je wachten en wachten en wachten – en uitstellen. Om het gevolg te scheppen hoef je niet te wachten. Je kunt op dit moment de keizer zijn.
Als ik zeg ‘zijn’, wees dan gewoon de keizer en zie – het koninkrijk volgt. Ik weet dat uit eigen ervaring. Ik praat er niet over als een theorie of een doctrine. Wees gelukkig, en in dat hoogtepunt van geluk zul je zien dat de hele wereld gelukkig is met jou.

Er is een oud gezegde: ‘Huil en je huilt alleen. Lach en de wereld lacht met je mee.’
Zelfs de bomen, de rotsen, het zand, de wolken… als je het effect kunt creëren en extatisch kunt zijn, zullen ze allemaal met je dansen. Dan wordt het hele bestaan een dans, een feest.
Maar het hangt van jou af, of je het effect kunt creëren. En ik zeg je, je kunt het creëren. Het is het gemakkelijkste wat er is. Het lijkt heel moeilijk, omdat je het nog niet geprobeerd hebt. Probeer het eens.

Osho: My Way, The Way of the White Clouds #3.