Creativiteit  

Creativiteit heeft niets te maken met een activiteit in het bijzonder – met schilderen, dichten, dansen, zingen. Alles kan creatief zijn — je brengt die kwaliteit naar de activiteit. De activiteit zelf is noch creatief noch niet-creatief. Je kunt schilderen op een niet-creatieve manier. Je kunt zingen op een niet-creatieve manier. Je kunt de vloer schoonmaken op een creatieve manier. Je kunt koken op een creatieve manier. Creativiteit is de kwaliteit die je meebrengt naar de activiteit die je doet. Het is een houding, een innerlijke benadering — hoe je tegen de dingen aankijkt.

Als je dat eenmaal begrijpt — dat jij het bent, de persoon, die creatief of niet-creatief is — dan verdwijnt dit probleem. Niet iedereen kan een schilder zijn — en dat is ook niet nodig. Als iedereen een schilder is zal de wereld heel lelijk zijn; het zal moeilijk zijn om te leven. En niet iedereen kan danser worden, en dat is ook niet nodig. Maar iedereen kan creatief zijn. Wat je ook doet, als je het met vreugde doet, als je het liefdevol doet, als het niet louter economisch is wat je doet, dan is het creatief. Als er binnenin je iets uit groeit, als het je groei geeft, dan is het spiritueel, het is creatief, het is goddelijk.

Je wordt goddelijker als je creatiever wordt. Alle religies van de wereld hebben gezegd: God is de Schepper. Ik weet niet of Hij de Schepper is of niet, maar één ding weet ik wel: hoe creatiever je wordt, hoe goddelijker je wordt. Wanneer je creativiteit tot een hoogtepunt komt, wanneer je hele leven creatief wordt, dan leef je in God. Hij moet dus de Schepper zijn, want mensen die creatief zijn geweest, stonden het dichtst bij Hem. Hou van wat je doet. Wees meditatief terwijl je het doet — wat het ook is! Wat het ook is, is niet relevant.

Dus als je op zoek bent naar roem en dan denkt dat je creatief bent -je bent pas creatief als je beroemd wordt zoals Picasso- dan zul je het mislopen. Dan ben je in feite helemaal niet creatief: je bent een politicus, ambitieus. Als de roem gebeurt, goed. Als het niet gebeurt, goed. Het zou niet de overweging moeten zijn. De overweging moet zijn dat je geniet van wat je ook doet. Het is je liefdesaffaire. Als je daad je liefdesaffaire is, dan wordt het creatief. Kleine dingen worden groot door de aanraking van liefde en verrukking.

Wees een gever. Deel wat je kunt! En denk eraan, ik maak geen onderscheid tussen kleine dingen en grote dingen. Als je van ganser harte kunt glimlachen, iemands hand kunt vasthouden en glimlachen, dan is dat een creatieve daad, een grote creatieve daad. Gewoon iemand in je hart sluiten en je bent creatief. Gewoon met liefdevolle ogen naar iemand kijken… gewoon een liefdevolle blik kan de hele wereld van iemand veranderen. Wees creatief. Wees niet bezorgd over wat je doet -je moet veel dingen doen- maar doe alles creatief, met toewijding. Dan wordt je werk aanbidding. Dan is alles wat je doet een gebed. En wat je ook doet is een offer aan het altaar.

Mensen hebben een zeer beperkt idee van wat creatief zijn is -gitaar of fluit spelen of poëzie schrijven- daarom blijven mensen rommel schrijven onder het mom van poëzie. Je moet erachter komen wat je wel kunt en wat je niet kunt. Niet iedereen kan alles! Je moet zoeken en je bestemming vinden. Je moet in het duister tasten, ik weet het. Het is niet erg duidelijk wat je bestemming is — maar zo is het leven. En het is goed dat je er naar moet zoeken — in het zoeken zelf groeit er iets.

Osho: A Sudden Clash of Thunder # 4 vraag 1