Corona, de angst voor de dood en meditatie

In zijn artikel ‘The Coronavirus Meditation’ gaat Amrito in op de angst die overheerst voor het virus en plaatst dat in het perspectief van onze angst voor de dood en van meditatie. Hier volgt een samenvatting van dat gedeelte.
 
Tot nu toe zijn er een paar duizend mensen overleden aan het Coronavirus. Misschien moeten we een beetje relaxen? Iedere winter overlijden gemiddeld zo’n 400.000 mensen aan de griep. Om het verder in perspectief te plaatsen, dit zijn het aantal doden die jaarlijks bij benadering vallen door verschillende oorzaken:
• moord 400.000
• malaria 750.000
• zelfdoding 800.000
• diarreeziekten 1.500.000
• verkeersongelukken 1.500.000
• tuberculose 1.500.000
• onveilige zorg in ziekenhuizen in armere landen 2.600.000
• luchtvervuiling door rook van smerige fornuizen in huis 3.800.000
• luchtvervuiling buitenshuis 4.200.000.

Weliswaar gaat Corona nog veel meer slachtoffers eisen. De varkensgriep in 2009-10 maakte bijna 300.000 slachtoffers. Dat zijn we al bijna vergeten. De experts verwachten weer een ‘big one’, een grote, net als de Spaanse griep in 1918 waar minstens 50 miljoen mensen het slachtoffer van werden. Maar ze zijn het er ook over eens dat Corona niet zo groot gaat worden.
 
We maken ons heel erg druk over het virus maar het is goed om te zien hoe we onszelf voor de gek houden over een heleboel dingen. Meditatie houdt in dat je de dingen gaat zien zoals ze werkelijk zijn.
Waarom maken we ons niet zo druk over de 15.000 kinderen die iedere dag sterven -dat is 5,5 miljoen per jaar- aan ziektes die gemakkelijk te voorkomen zijn? Hoe komt het dat we op de politici stemmen die moordmachines leveren aan regimes, zoals de V.S. en Engeland doen aan Saudi-Arabië en Rusland aan Syrië? Het resultaat van de totaal onnodige invasie in Irak was 500.000 doden. En ze sterven nog steeds.
 
Een sleutelcomponent van meditatie is ontspanning. Iets waar de mind geen weet van heeft. De mind is een mechanisme dat spanning creëert. Het houdt ons gespannen omdat dat is wat de mind nu eenmaal doet.
Wat is de oorzaak van die spanning? De angst voor de dood. Maar vergeleken met al die andere manieren om dood te gaan, heeft het wel zin om in paniek te raken over deze nieuwe uitgang?
In feite is de angst voor de dood een eeuwenoud onderwerp voor mediteerders. In Tibet hebben ze er een hele methodologie voor ontwikkeld, de Bardo. In wezen komt het hierop neer dat al onze angsten verband houden met onze angst voor de dood. We zien dat nooit onder ogen en houden onszelf steeds voor de gek dat het alleen anderen overkomt.
In plaats van voor de dood weg te rennen kan het ook anders.

 …voor wie de klok luidt

‘Je kunt dit als een geweldig moment gebruiken. We verkeren altijd in gevaar. Je kent het oude gezegde: “Vraag nooit voor wie de klok luidt. Ze luidt altijd voor u.” Als iemand komt te overlijden maakt de kerkklok dat aan het hele dorp bekend. Maar laat nooit iemand gaan vragen voor wie de klok luidt. Ze luidt altijd voor u. Wie er nu ook gestorven is… elke dood is jouw dood, want elke dood herinnert je eraan dat je hier niet voor eeuwig gaat zijn.
Elke dood is een gelegenheid om wakker te zijn. Maak gebruik van de gelegenheid die het leven biedt om iets te bereiken dat aan de dood voorbijgaat voordat de dood komt.
Het heeft geen zin om je zorgen te maken omdat je simpelweg dit moment zal gaan missen en daar is niemand bij gebaat. En het zijn niet alleen jouw ouders en je vrienden, je geliefde, die gevaar lopen. De hele wereld loopt gevaar. Het is alleen een kwestie van…
De ene loopt vandaag gevaar, de ander loopt morgen gevaar – maar het gevaar is daar. Leer dus het geheim hoe je het gevaar kunt overstijgen. Het geheim is: begin voller te leven, meer totaal, met meer alertheid, zodat je binnenin jezelf iets kunt vinden wat onbereikbaar is voor de dood. Dat is de enige schuilplaats, de enige zekerheid, de enige veiligheid. En als je je vrienden en familie wilt helpen, laat ze zich bewust worden van dit geheim.’
Osho: The Path of the Mystic #4.

Meer: The Coronavirus Meditation.