Chuang-tzu ziet een ossenwagen ondersteboven liggen

Laat je gaan als een dronkenlap, volg zijn aikido weg. Leef als een kind, in overeenstemming met het leven.
Er wordt over Chuang-tzu verteld… Hij zag dat er een ongeluk was gebeurd. Een ossenwagen lag ondersteboven, in een greppel gevallen. De bestuurder was ernstig gewond, de eigenaar was gewond, had botbreuken. Maar een dronkenlap was ook met de ossenwagen meegereisd met de eigenaar. Hij had helemaal niets. Hij was zich niet eens bewust van wat er gebeurd was, hij lag te snurken. Hij was op de grond gevallen. De anderen lagen te huilen en te jammeren maar hij lag diep te slapen. Chuang-tzu zei: ‘Toen ik dit zag, begreep ik wat Lao Tzu bedoelt als hij zegt “laat gaan”.’

Je ziet een dronkenlap over straat lopen en dan in de goot vallen. Maar hij bezeert zich niet. Tegen de ochtend zie je hem weer naar kantoor gaan, helemaal gezond en in orde. De hele nacht heeft hij in de goot gelegen. Hij is gevallen maar heeft geen ribben of botten gebroken, niets gebroken. Jij valt – en onmiddellijk heb je iets gebroken. Wat gebeurt er als een dronkenlap valt? Hij valt zo totaal, hij gaat erin mee. Hij is dronken, hij kan geen weerstand bieden…
Kinderen doen dit de hele dag. Kijk maar eens naar kinderen. De hele dag vallen ze overal, maar ze raken niet gewond. Doe jij dat maar eens. Dat lukt je onmogelijk, ze zullen je in het ziekenhuis op moeten nemen. Jij wordt binnen een dag, vierentwintig uur, opgenomen.
Kinderen vallen in overeenstemming. Ze bieden geen weerstand als ze vallen, ze gaan niet tegen de val in, ze proberen niet om zichzelf te beschermen. Ze verstijven niet. Eigenlijk vallen ze op een heel ontspannen manier.

Aikido, tai chi, of wat Jezus zachtmoedigheid noemt, wat Boeddha zachtmoedigheid noemt, berust op hetzelfde principe – het principe van harmonie. Probeer het maar eens uit in je leven, probeer het eens uit in kleine experimentjes…
Het is net gaan regenen. Straks ga je naar huis. Je kunt dat op een aikido manier doen of op de gewone manier.
De gewone manier houdt in dat je je kleren nat ziet worden, of dat je het koud gaat krijgen, of dat het een of ander misschien gaat gebeuren. En je zult tegen de regen zijn. Je zult naar huis rennen met een rotbui, met tegenwerking. Zoals zo vaak is gebeurd.
Probeer aikido eens. Je relaxt, je geniet van de waterdruppels die op je gezicht vallen. Het is ontzettend mooi. Het is zo verzachtend, zo reinigend, zo verfrissend. Wat maakt het uit dat je kleren nat worden? Waar maak je je zo druk om? Je kunt ze weer drogen. Maar waarom zou je deze gelegenheid voorbij laten gaan? De hemel heeft een ontmoeting met de aarde. Waarom zou je deze gelegenheid voorbij laten gaan?

Waarom dans je niet? Niet rennen en haasten. Langzaam aan, geniet. Doe je ogen dicht en voel de druppels op je oogleden vallen, over je gezicht gaan. Voel wat het doet. Accepteer het … een geschenk uit de hemel.
En dan zie je het ineens – het is prachtig en je hebt het nog nooit zo bekeken.
Probeer het eens uit in het gewone dagelijkse leven. In conflict heb je altijd al gezeten. Probeer overeenstemming nu eens. Dan zie je het ineens in – dan verandert de hele betekenis. Dan leef je niet meer in vijandigheid met de natuur.

Osho: The Discipline of Transcendence – Discourses on the forty-two sutras of Buddha, Volume 2, p 137-138.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com