Chakra Breathing Meditatie

 Deze actieve meditatie maakt gebruik van diepgaande, snelle ademhaling en lichaamsbeweging om zich te openen en om gewaarzijn, vitaliteit en stilte naar elk van de zeven chakra’s te brengen en bijgevolg in je leven. De begeleidende muziek en bellen ondersteunen energetisch het proces en duiden het begin aan van elke fase. De meditatie kan het beste worden gedaan met een lege maag.
De meditatie wordt gedaan met de speciale muziek van de Osho Chakra Breathing Meditatie. Verkrijgbaar bij de OSHO Shop.

Alle chakra’s liggen diep vanbinnen in plaats van aan het oppervlak van het lichaam. De volgende weergave wordt gebruikt om bij benadering hun locaties aan te geven.
1.      basischakra: het sekscentrum, lager deel van het bekken.
2.      sacraalchakra: vlak onder de navel.
3.      zonnevlekchakra: boven de navel, onder het borstbeen.
4.      hartchakra: in het midden van de borst.
5.      keelchakra: de hals.
6.      derde oog chakra: tussen de wenkbrauwen.
7.      kruinchakra; boven op het hoofd.

Instructies:
De meditatie duurt een uur en heeft twee fasen. De meditatie is geëindigd wanneer je twee gongslagen hoort. Je ogen blijven steeds gesloten.

Eerste fase: 45 minuten.

Ga met je voeten wat uit elkaar staan, je lichaam los en ontspannen. Haal diep en snel adem met open mond in de eerste chakra, met gelijke druk op de in- en uitademing. Houd je aandacht in het bekkengebied, waar de eerste chakra zich bevindt. Adem in een ritme dat aangenaam voelt en word bewust van de gevoelens en de sensaties van de chakra.
Elke keer als je een bel hoort, ga dan met dezelfde intensieve, snelle ademhaling omhoog naar de volgende chakra, terwijl je je ademhaling sneller en kalmer laat worden. Je haalt dan ongeveer twee keer zo vaak adem in de zevende chakra dan in de eerste.
Je kunt je lichaam en handen schudden, uitstrekken, ronddraaien of bewegen zoals je het voelt, maar je voeten blijven op één plek. Zodra je de ademhaling en het lichaam in beweging brengt, wordt het in beweging zijn continu en zonder inspanning. Je bewustzijn blijft allereerst bij de sensaties van de chakra’s.

Na het ademen in de zevende chakra hoor je drie belgeluiden. Laat nu je ademhaling en je bewustzijn omkeren en naar beneden gaan via elke chakra, terwijl je je ademhaling langzamer laat gaan van chakra naar chakra. Je hebt ongeveer twee minuten om terug te keren naar de eerste chakra. Laat het hele chakra spectrum van boven naar beneden een harmonieus geheel vormen in een stroom van energie.
Ga naar deze reeks een ogenblik stilstaan en begin dan met de volgende reeks. Je voltooit dan drie volledige reeksen omhoog en omlaag.

Tweede fase: 15 minuten

Ga na de derde ademhalingsreeks ontspannen zitten en in stilte. Blijf een getuige van alles wat er in je gebeurt, zonder oordeel.