Boekennieuws van Donna

The Independent Mind
In dit boek staat de onafhankelijkheid centraal. Als je gedachten verzamelt, word je een geleerde, stelt Osho. Als je zelf denken doet ontstaan, vragen stelt, je bewustzijn uitdaagt en dan op antwoord wacht … in het leven van zo iemand wordt ‘weten’ geboren. Zijn mensen onafhankelijk? is de vraag. Het lichaam van mensen is volkomen afhankelijk en het lichaam kan niet afhankelijk worden. De mind is ook afhankelijk, maar die kan wel onafhankelijk worden.
Osho legt uit dat wij mensen op duizend en een manieren zijn voorbereid om afhankelijke wezens te worden. Hiervan dienen we ons bewust te zijn en in te zien dat het tot een leven van volkomen futiliteit leidt als ons denken afhankelijk is. Onze gedachtestroom, dus niet ons denken en ons vermogen om te denken, bestaat uit heel oude ‘bezoekers’, ze leven al lange tijd in ons huis. Het helpt daarom ook niet om ze te laten verdwijnen door korte tijd te mediteren. Maar we kunnen door meditatie wel een begin maken met het proces van Let go.


Osho introduceert bij ons het inzicht dat onze minds op kwaadaardige software draaien – en hij duidt op meditatie als een antivirus om onze minds te reinigen van de conditioneringen en indoctrinaties die ons ervan weerhouden om ons volledig potentieel te realiseren en gelukkig te zijn. Dat inzicht in conditionering is een wezenlijk deel van meditatie en het begrijpen van onze minds. 

The Book of Children
In de pers verschijnt telkens weer hoe slecht kinderen vaak behandeld worden, dat ze in kooien gestopt worden terwijl ze weinig of niets verkeerds hebben gedaan. Osho heeft altijd gewezen op het belang van een ‘Kinderen Bevrijdingsbeweging’, aangezien kinderen weinig of geen bescherming kennen – ja, dit wordt wel met woorden beleden, maar veel daadkracht is er niet, als het erop aankomt. De schade wordt vroegtijdig toegebracht en heeft ernstige gevolgen voor het latere leven.’Het kind dat tijdens zijn kindertijd geen liefde ontvangt, zal de rest van zijn leven zonder liefde leven. Mogelijk praat het veel over liefde, misschien maakt hij liefdesgedichten, maar zijn eigen leven zal zonder liefde zijn.
De eerste liefdevolle aanraking die het zaadje van liefde gecreëerd kon hebben, is nooit ontsproten in zijn leven. Als ouders het kind geen liefde konden geven, zal het kind nooit in staat zijn om iemand lief te hebben. En later zal dat boze kind de oorzaak zijn van vernietiging alom.’ 

Osho benadrukt ten opzichte van ons meditatie te beginnen met de onschuld van een kind. De staat van zijn van het heel jonge kind sluit perfect aan bij meditatie. Het is daarom voor deze kinderen ook relatief eenvoudig om in meditatie te gaan. Kinderen van jongs af aan vertrouwd maken met meditatie, gaat een heel andere wereld opleveren dan de hedendaagse. 

It’s All about Change
Talloze thematische boeken zijn er uitbracht op basis van Osho’s toespraken, een prachtige verzameling, gewijd aan actuele verschijnselen en spirituele stromingen. Een van de meest uitdagende is het boek ‘It’s all about Change’ dat actueler is dan ooit. Osho heeft een heel duidelijk motto: De nieuwe generatie moet geleerd worden om anders te leven dan wij leven.
Het golven van wel crisis, geen crisis hangt al veel langer in de lucht. En dat ervaart in principe iedere mens, onafhankelijk van de nationaliteit, religie of politieke inzichten die men heeft. Over de gehele aardbol wordt al decennia lang beleefd, hoe het voortbestaan van de wereld bedreigd wordt. De uitingen die we er nu van zien, zijn slechts de symptomen. En de politiek doet niets anders dan daarop ingaan en neemt niet de kans waar om de onderliggende oorzaken op een positieve en constructieve manier te benaderen.

Er dient, aldus Osho, begrepen te worden dat de huidige crisis een bewustzijnscrisis is. Tenzij er een radicale verandering in het menselijk bewustzijn plaatsvindt , zullen de sociale, politieke, economische en ecologische crises gewoon voortduren, omdat ze alle onderling met elkaar samenhangen. In het boek geeft Osho aanbevelingen om de crisis om te buigen naar een creatieve kans op verandering. Hij presenteert in dit boek zijn visie op een ‘gouden toekomst’ voor de hele mensheid en hoe we die het beste kunnen realiseren.