Bind je kameel vast

Vertrouw op Allah, maar bind eerst je kameel vast.
Wees niet passief, God heeft geen andere handen dan die van jou. En het is jouw kameel! Doe jij nou maar wat je kunt en alles wat dan gebeurt, accepteer dat.
 
Een meester was eens op reis met een van zijn discipelen. De discipel had de opdracht om voor de kameel te zorgen. Moe kwamen ze ’s avonds bij een karavanserai aan. Op de discipel rustte de taak om de kameel vast te binden. Hij maakte zich daar niet druk om, hij liet de kameel buiten staan. In plaats daarvan ging hij gewoon zitten bidden.
Hij zei tegen God: ‘Zorg voor die kameel,’ en viel in slaap.

De volgende ochtend was de kameel verdwenen – gestolen of verwijderd, of wat dan ook.
De meester vroeg: ‘Wat is er met de kameel gebeurd? Waar is de kameel?’
En de discipel zei: ‘Dat weet ik niet. Vraag dat maar aan God, want ik had tegen Allah gezegd dat hij voor de kameel moest zorgen want ik was veel te moe, dus ik weet het niet. En ik ben er ook niet verantwoordelijk voor want ik heb het tegen hem gezegd en heel duidelijk ook! Je kon er gewoon niet omheen. In feite heb ik het niet één keer gezegd, maar drie keer. En u zegt altijd: “Vertrouw op Allah.” Dus vertrouwde ik erop. Kijk nou niet zo boos naar me.’

De meester zei: ‘Vertrouw op Allah, maar bind eerst je kameel vast – want Allah heeft geen andere handen dan die van jou.’
 
Osho, The Wisdom of the Sands – Discourses on Sufism,Volume 1, pp. 70–71.
 

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.  

Afbeelding:
http://imaancentral.com/wp-content/uploads/2016/03/1daee871a4afea6f369d5336fe89f1c5.jpg