Bewustzijn en geweten

Het is niet nodig een geweten te ontwikkelen om je te leiden — het is niet nodig zo’n gids te hebben. Alles wat nodig is, is intelligentie, bewustzijn, zodat je kunt reageren, wat er ook gebeurt. Het leven brengt uitdagingen en jij brengt bewustzijn naar die uitdagingen. Meditatie is een manier om het geweten te laten vallen en naar het bewustzijn te gaan. En het wonder is: als je het geweten kunt laten vallen, ontstaat het bewustzijn vanzelf — want bewustzijn is een natuurlijk verschijnsel. Je wordt ermee geboren. 

Maar het geweten heeft er een harde korst omheen gelegd en laat de stroom ervan niet toe. Het geweten is de rots geworden en de kleine bron van bewustzijn wordt geblokkeerd door de rots. Verwijder de rots en de bron begint te stromen. En met die bron begint je leven te bewegen op een totaal andere manier die je je niet eens eerder had kunnen voorstellen, waarvan je zelfs niet had kunnen dromen. En alles begint in harmonie te raken met het bestaan. En in harmonie zijn met het bestaan is juist – niet in harmonie zijn met het bestaan is verkeerd. Dus het geweten als zodanig is de hoofdoorzaak van al het verkeerde, omdat het je niet toestaat in harmonie te zijn met het bestaan. Het bewustzijn heeft altijd gelijk, net zoals het geweten altijd ongelijk heeft.

Osho: The Fish in the Sea is Never Thirsty # 11

Zodra men zijn fouten inziet, treedt er een radicale verandering in. Daarom hebben alle boeddha’s door de eeuwen heen maar één ding verteld: ontwikkel bewustzijn. Ze leren je geen karakter. Karakter wordt onderwezen door priesters, politici, maar niet door de boeddha’s. Boeddha’s leren je bewustzijn — niet geweten. Geweten is een truc van anderen. Anderen vertellen je wat goed en fout is; ze dringen je hun ideeën op. En ze blijven ze opdringen vanaf je kindertijd, toen je nog zo onschuldig, zo kwetsbaar, zo teer was, dat de mogelijkheid er was om enige indruk op je te maken. Ze hebben je vanaf het allereerste begin geconditioneerd. Die conditionering heet geweten en dat geweten blijft je hele leven domineren. Het geweten is een strategie van de maatschappij om je tot slaaf te maken.

Boeddha’s onderwijzen bewustzijn. Bewustzijn betekent dat je niet van anderen moet leren wat goed en fout is; je hoeft van niemand iets te leren. Je moet gewoon naar binnen gaan; alleen de reis naar binnen is genoeg. Hoe dieper je gaat, hoe meer bewustzijn er vrijkomt. Wanneer je het centrum bereikt, ben je zo vol licht dat de duisternis verdwijnt. En wanneer je licht in je kamer brengt, hoef je de duisternis niet uit de kamer te duwen. De aanwezigheid van het licht is voldoende, want duisternis is slechts een afwezigheid van licht. 

Osho: The Dhammapada Vol 11 # 4