Bahubali – de man met de sterke armen

In Zuid India staat misschien het best gebeeldhouwde en grootste standbeeld van de wereld.  Het staat in een plaats die Gomteshwar heet. Het is het standbeeld van een Jaina sannyasin, Bahubali. Het woord bahubali betekent man met sterke armen. En hij was echt een reus van een man. Hij was de zoon van een koning en de koning werd monnik. De oudste zoon van de koning heette Bharat en vanwege de naam van die man is Bharat de oudste naam voor India, het land van Bharat.


Meer: Bahubali

Het Gommateshwara standbeeld is opgedragen aan de Jain figuur Bahubali en is een van de grootste vrijstaande monolitische standbeelden ter wereld, uit één enkel stuk graniet gehouwen. Het werd rond 983 na Chr. gebouwd en staat 57 voet (17 meter) hoog op Vindyagiri in Shravanbelagola in de Indiase staat Karnataka. Het symboliseert vrede, geweldloosheid, het offeren van wereldse zaken en het simpele leven dat in het Jaïnisme wordt gevolgd.
Vindyagiri Hill is een van de twee heuvels in Shravanabelagola; de andere is Chandragiri, wat ook een zetel is van verschillende eeuwenoude Jain centra, veel ouder dan het Gommateshwara standbeeld.

Een bijdrage van Antar Marc.