Angst en Vertrouwen 

De maatschappij, de beschaving, de cultuur, de kerk, allemaal dwingen ze een klein kind om logischer te zijn. Ze proberen zijn energie in het hoofd te concentreren. Als de energie eenmaal in het hoofd is geconcentreerd, wordt het erg moeilijk om naar het hart te vallen. In feite wordt elk kind geboren met een grote liefdesenergie. Het kind wordt geboren uit liefdesenergie. Het kind is vol liefde, vertrouwen. Heb je wel eens in de ogen van een klein kind gekeken? Zoveel vertrouwen. Het kind kan alles vertrouwen: het kind kan met een slang spelen, het kind kan met iedereen meegaan. Het kind kan zo dicht bij een vuur komen dat het gevaarlijk kan worden — omdat het kind nog niet geleerd heeft te twijfelen. Dus we leren twijfel, we leren scepsis, we leren logica. Dit lijken maatregelen te zijn om te overleven. We onderwijzen angst, we onderwijzen voorzichtigheid, en al deze dingen samen doden de mogelijkheid van liefde.

Osho, The Beloved Vol1 # 9

Als je uitademt, vertrouw je op het leven. Het boeddhistische woord ‘nirvana’ betekent gewoon uitademen, uitademen — vertrouwen. Vertrouwen is een heel onschuldig fenomeen. Geloof is van het hoofd; vertrouwen is van het hart. Men vertrouwt eenvoudigweg het leven omdat je uit het leven bent, je leeft in het leven, en je zult weer terugkeren naar de bron. Er is geen angst. Je wordt geboren, je leeft, je zult sterven; er is geen angst. Je zult opnieuw geboren worden, je zult opnieuw leven, je zult sterven. Hetzelfde leven dat je leven heeft gegeven kan je altijd meer leven geven, dus waarom bang zijn? Waarom vasthouden aan overtuigingen? Overtuigingen zijn door mensen gemaakt; vertrouwen is door God gemaakt. Overtuigingen zijn filosofisch; vertrouwen heeft niets met filosofie te maken. Vertrouwen laat gewoon zien dat je weet wat liefde is. Het is geen concept van God die ergens in de hemel zit en manipuleert en beheert. Vertrouwen heeft geen God nodig, het oneindige leven, deze totaliteit, is meer dan genoeg. Als je eenmaal vertrouwt, ontspan je. Die ontspanning is overgave.

Osho, Ancient Music in the Pines # 4

God is niets anders dan een projectie van je angst. Het is geen liefde, het is geen vertrouwen — omdat liefde niets van angst kent, en vertrouwen niets van angst kent. Net zoals licht nooit duisternis heeft gezien, hebben liefde en vertrouwen nooit angst ontmoet. Maar in alle talen van de wereld zijn er uitdrukkingen als ‘godvrezend’; de religieuze persoon staat bekend als ‘godvrezend’. Dat is klinkklare onzin. Een religieus persoon kan niet godvrezend zijn, hij kan alleen maar god-liefhebbend zijn. Als hij godvrezend is, is hij nog niet religieus. Hoe kun je God vrezen? Maar jullie priesters hebben zoveel ophef gemaakt over hel, straf, karma; zij hebben zoveel ophef gemaakt over een God die een zeer boze God is — als je hem ongehoorzaam bent zal hij je in het hellevuur werpen, en wel voor eeuwig. Het is het werk van de priester om angst in je te creëren, want als die angst er eenmaal is, kun je worden uitgebuit. Een angstig iemand zal naar de kerk gaan, naar de moskee, naar de tempel, maar hij gaat niet naar God, hij gaat in werkelijkheid naar de priester, en de priester buit zijn angst uit.

Osho, Be Still and Know # 6

Dus onthoud, er is een groot verschil tussen vertrouwen en geloof. Vertrouwen is persoonlijk; geloof is sociaal. Vertrouwen moet je in groeien; geloof kun je in blijven, wie je ook bent, en geloof kan je worden opgedrongen. Laat overtuigingen vallen. De angst zal er zijn; want als je overtuiging laat vallen, ontstaat er twijfel. Elk geloof dwingt ergens twijfel af, onderdrukt twijfel. Wees er niet bezorgd over; laat de twijfel komen. Iedereen moet door een donkere nacht voordat hij de zonsopgang bereikt. Iedereen moet door twijfel heen. Lang is de reis, donker is de nacht. Maar wanneer na de lange reis en de donkere nacht de ochtend aanbreekt, dan weet je dat het allemaal de moeite waard was. Vertrouwen kan niet gecultiveerd worden. En probeer het nooit te cultiveren — dat is wat de hele mensheid heeft gedaan. Gekweekt vertrouwen wordt geloof. Ontdek het in jezelf, cultiveer het niet. Ga dieper in je wezen, naar de bron van je wezen, en ontdek het.

Osho, Come Follow to You, Vol 3 # 2