Altijd eerlijk?

In de recente uitgave van het tijdschrift Happinez  kwam ik in een artikel tot mijn verrassing Osho tegen. Het gebeurt in mijn ervaring maar zelden dat hij in ons landje wordt geciteerd. Bijzonder toch…!? 
Prem Abhay

Altijd eerlijk zijn, kan dat wel?
Lisette Thooft, de schrijver van het artikel vraagt zich af hoe je het rijmt met spirituele ambities als je een leugen vertelt. Ze geeft tegelijkertijd aan dat ze genoeg zelfkennis heeft om te weten dat ze soms de fout ingaat. En zegt ze, misschien is het wel onvermijdelijk dat we af en toe de fout in gaan.  
En daarover wordt aangegeven dat de Indiase wijsgeer Osho het inderdaad zo zag, met de volgende tekst:
‘Een beetje onzuiverheid is nodig om op aarde te blijven en in het lichaam. Ben je alleen nog maar een en al wijsheid en compassie, dan word je uit je lichaam getrokken, de hemel in. Dan word je zo gewichtloos dat je bijna kunt vliegen. We hebben een presse-papier nodig om ons te dwingen op aarde te blijven.’

Daarna wordt vermeld dat Osho er een mop aan toevoegde over vier geestelijken die elkaar hun zonden opbiechten.
‘Ik ben dol op varkensvlees,’ zei de rabbijn blozend.
‘Ik drink een fles whisky per dag,’ bekende de dominee.
‘Ik heb een minnares,’ fluisterde de priester.
Ze keerden zich tot de doopsgezinde predikant: ‘En jij?’
‘Ik? Oh, ik roddel altijd alles door.’

In het artikel wordt als vraag gesteld of het wel mogelijk is altijd en alleen maar eerlijk en moreel te zijn. Daarover wordt vermeld dat ons lichaam blijer wordt van vriendelijkheid en oprechtheid dan van gelieg en geroddel, wat bleek uit een onderzoek van Anita Kelly, hoogleraar psychologie in Indiana.
Taya Cohen, universitair hoofddocent Organisatiegedrag en -theorie, bestudeert moreel gedrag. Zij ontdekte dat ook mensen met een hoog moreel karakter – ofwel gewetensvolle, eerlijke en bescheiden mensen – gemiddeld zo’n één keer per week in hun werk iets egoïstisch, onaardigs of oneerlijks doen.