Alternatieve geneeskunde

Alle problemen zijn psychosomatisch want lichaam en mind zijn geen twee verschillende dingen. De mind is het inwendige deel van het lichaam en het lichaam is het uitwendige deel van de mind, dus kan alles in het lichaam beginnen en dan de mind bereiken, of andersom: het kan in de mind beginnen en dan het lichaam bereiken. Er is geen scheiding, het zijn geen waterdichte compartimenten.

Dus aan alle problemen zitten twee kanten: ze kunnen via de mind of via het lichaam aangepakt worden. En tot nu toe zijn we er op de wereld als volgt mee omgegaan: sommigen geloven dat alle problemen van het lichaam zijn – de fysiologen, de pavlovisten, de behavioristen… Ze behandelen het lichaam en natuurlijk hebben ze in vijftig procent van de gevallen succes. En ze koesteren de hoop dat ze, naarmate de wetenschap groeit, meer succes zullen hebben, maar ze zullen nooit meer dan vijftig procent succes hebben. De groei van de wetenschap heeft daar niets mee te maken.

Dan heb je de andere partij, die van mening is dat alle problemen van de mind zijn – wat net zo fout is als de eerste. Christian Science mensen en hypnotiseurs en magnetiseurs, psychotherapeuten, allemaal zijn ze van mening dat problemen uit de mind voortkomen. Ook zij hebben in vijftig procent van de gevallen succes, ook zij zijn van mening dat ze vroeg of laat meer succes zullen hebben. Dat is onzin. Ze kunnen niet meer dan vijftig procent succes hebben, dat is de limiet.

Ik zie het zelf zo, dat elk probleem van twee kanten tegelijk aangepakt moet worden, tegelijkertijd. Het moet van twee kanten worden aangevallen, een aanval op twee fronten, dan kan de mens honderd procent worden genezen. De wetenschap zal, als ze ooit perfect wordt, naar twee kanten werken…

Osho, Gezondheid vind je in jezelf, p. 67-68.