Als een witte wolk

Osho: My Way, the Way of The White Clouds

Osho zegt hier in het boek: ‘Wie een doel nastreeft, moet wel gefrustreerd raken. Hoe meer je je op een enkel doel richt des te meer pijn, angst en teleurstelling ervaar je. Want zodra je een doel voor ogen hebt, wil je van geen andere bestemming meer weten. En het Al kent geen bestemming. Het gaat nergens naar toe, het kent geen doel, geen bestemming.’

Osho noemt zijn weg ‘De weg van de Witte Wolken’ en dat doet hij om aan te geven dat wij gelukkig worden als we het mysterie tot ons laten komen.
Mensen hebben de neiging om hun leven naar het hand te zetten en het zo te organiseren, dat ze het zo prettig en zo comfortabel mogelijk hebben. En als het dan eenmaal zover is, komt de vraag naar gelukkig zijn aan de orde.
Dat geluk is er gewoon niet. Want men is al bezig om weer iets anders na te jagen. En als je een witte wolk bent, dan drijf je gewoon. 
Je jaagt niets na, want je bent niet eens op weg.

Osho stelt voor: ‘Neem eens de moeite om een witte wolk in ogenschouw te nemen. Je kijkt naar boven en ziet de strakblauwe lucht. In die lucht zie je verschillende witte wolken. Let nu eens op een zo’n wolk. Zie je dat hij een bepaalde richting opgaat? Nee, een witte volk drijft waar de wind hem voert. Hij hoeft nergens heen. Hij drijft langs de hemel, hij gaat overal heen in alle dimensies, in alle richtingen. Hij vindt niets te min. Hij aanvaardt alles zoals het is. Je kunt hiervan ook een mooie meditatie maken. In Tibet doen de monniken dat. Ze zoeken de bergen op, waar zij in alle eenzaamheid en totaal afgezonderd onafgebroken kunnen mediteren op witte wolken. 
Ze richten zich op de wolken en gaan er zo in op, dat ze er meer en meer mee versmolten raken. Ze worden zelf witte wolken. ‘

Stel je dit prachtige beeld eens voor: de monniken zijn op de bergen neergestreken als witte wolken….
‘Ze zijn zonder mind, maar enkel aanwezig.’ geeft Osho aan ‘Er is niets te behalen, er is niets te winnen. Ze genieten alleen maar van het bestaan, bevinden zich totaal in het hier en nu. Ze gaan op in het moment, in de vreugde en extase die dat brengt.’

Ik ervaart het als pure dichtkunst is, die Osho hier aan ons geeft. Hij schildert met zijn woorden het tafereel van de monniken voor ons, zodat het zichtbaar wordt.
Verder gaat Osho in dit boek, in antwoord op vragen van de mensen, in op de verschillende mysteries in het leven. Hij snijdt daarbij onderwerpen aan als: no-mind, het leven in de marketplace, seks, totaliteit, goed en kwaad en de beperktheid van woorden.Al deze thema’s behandelt hij aan de hand van mooie verhalen en hij werkt de zaken heel praktisch uit. 
‘After all I am a very practical man’ heb ik hem horen zeggen…..En dat is waarom we ook zoveel aan zijn woorden kunnen hebben.

Het boek ‘My Way the Way of The White Clouds’ is te bestellen in de Nederlandse boekhandel.

Boekbespreking van Donna van der Steeg.