Als een meditatietechniek bij je past

Osho,
Wat zijn de precieze aanwijzingen om te weten of de bepaalde techniek die je beoefent naar het uiteindelijke zal leiden?

Er zijn aanwijzingen. Ten eerste, je begint een andere identiteit in jezelf te voelen:
je bent niet meer dezelfde. Als de techniek bij je past, ben je onmiddellijk een ander persoon. Als je een echtgenoot bent, ben je niet meer dezelfde echtgenoot. Als je een winkelier bent, ben je nooit meer dezelfde winkelier. Wat je ook bent, als de techniek bij je past, ben je een ander persoon; dat is de eerste aanwijzing. Dus als je je vreemd begint te voelen over jezelf, weet dan dat er iets met je gebeurt. Als je hetzelfde blijft en geen vreemd gevoel hebt, gebeurt er niets. 
Dit is de eerste indicatie of een techniek bij je past. Als het past, word je onmiddellijk getransporteerd, getransformeerd in een ander persoon. Plotseling gebeurt dit, je kijkt op een andere manier naar de wereld. De ogen zijn hetzelfde, maar de kijker daarachter is anders.

Ten tweede begint alles wat spanningen en conflicten veroorzaakt weg te vallen.
Het is niet zo dat wanneer je de methode jarenlang beoefend hebt, dat dan je conflicten, angsten, spanningen wegvallen. Nee. Als de methode bij je past, beginnen ze onmiddellijk weg te vallen. Je kunt een levenskracht naar je toe voelen komen. Je voelt je opgelucht. Je zult beginnen te voelen dat de zwaartekracht omgekeerd is, als de techniek bij je past. Nu trekt de aarde je niet meer omlaag, maar de lucht trekt je omhoog! Hoe voel je je als een vliegtuig opstijgt? Alles is verstoord. Plotseling is er een schok en wordt de zwaartekracht betekenisloos. Nu trekt de aarde niet langer aan je, je gaat weg van de zwaartekracht. Eenzelfde schok gebeurt als een meditatieve techniek je past. Plotseling! Je stijgt op. 
Opeens voel je dat de aarde betekenisloos is geworden: er is geen zwaartekracht!  Het trekt je niet omlaag, je wordt omhoog getrokken. In religieuze terminologie wordt dit genade genoemd. Er zijn twee krachten: zwaartekracht en genade. Genade betekent dat je naar boven getrokken wordt, zwaartekracht betekent dat je naar beneden getrokken wordt.

Daarom hebben veel mensen in meditatie plotseling het gevoel dat ze geen gewicht hebben. Daarom voelen veel mensen een innerlijke levitatie. Velen hebben me dit gemeld toen de techniek bij hen paste: ‘Dit is vreemd! We doen onze ogen dicht en we voelen dat we een beetje boven de aarde zijn – een voet, twee voet, zelfs vier voet boven de aarde. Als we onze ogen openen zijn we gewoon op de grond; als we onze ogen sluiten zijn we in levitatie. Wat is dit dan?  Wanneer we onze ogen openen zijn we gewoon op de grond! We zijn nooit opgetild. Het lichaam blijft op de grond, maar je zweeft. Deze levitatie is echt een aantrekkingskracht van boven!
Als de techniek past, ben je omhooggetrokken omdat de werking van de techniek is om de opwaartse trekkracht voor jou beschikbaar te maken. Dit is wat de techniek betekent: je beschikbaar maken voor de kracht die je omhoog kan trekken. Dus als het past, weet je dat je gewichtloos bent geworden.

Ten derde, wat je nu ook zult doen, wat dan ook, hoe triviaal ook, zal anders zijn.
Je zal op een andere manier gaan lopen, je zal op een andere manier zitten, je zal op een andere manier eten. Alles zal anders zijn. Dit verschil zul je overal voelen.
Soms maakt deze vreemde ervaring van anders zijn je ongerust. Men wil weer terug en hetzelfde zijn, omdat men zo afgestemd was op het oude. Het was een routinewereld, zelfs saai, maar je was er efficiënt in. Nu zul je overal een kloof voelen. Je zult voelen dat je efficiëntie verloren is gegaan. Je zult voelen dat je nut verminderd is. Je zult voelen dat je overal een buitenstaander bent. Je moet door deze periode heen. Je zult weer afgestemd raken. Jij bent veranderd, niet de wereld, dus zul je er niet in passen. 
Onthoud dus het derde: wanneer de techniek je past, zul je niet in de wereld passen. Je zult onaangepast worden: overal zit er iets los, ontbreekt er een boutje. Overal zul je het gevoel hebben dat er een aardbeving is geweest, terwijl alles hetzelfde is gebleven. Alleen jij, jij bent anders geworden. Maar je raakt weer afgestemd: op een ander niveau, op een hoger niveau.

De verstoring wordt gevoeld net zoals wanneer een kind groeit, geslachtsrijp wordt. Op de leeftijd van veertien of vijftien voelt elke jongen dat hij vreemd is geworden. Er is een nieuwe kracht binnengekomen – seks. Het was er eerder niet, of het was er wel maar het zat verborgen. Nu is hij voor het eerst beschikbaar voor een nieuw soort kracht. Daarom zijn jongens erg onhandig – meisjes, jongens, wanneer ze seksueel volwassen worden, zijn ze erg onhandig. Ze zijn nergens. Ze zijn geen kinderen meer en ze zijn nog geen mannen, dus ze zitten ertussenin, passen nergens in. Als ze met kleine kinderen spelen voelen ze zich ongemakkelijk, ze zijn man geworden. Als ze vriendschappen sluiten met mannen voelen ze zich ongemakkelijk, ze zijn nog steeds kind. Ze passen nergens in.
Hetzelfde verschijnsel doet zich voor als een techniek bij je past: je krijgt een nieuwe energiebron tot je beschikking, groter dan seks. Je bevindt je weer in een overgangsperiode. Nu pas je niet in deze wereld van wereldse mensen. Je bent geen kind maar je past nog niet in de wereld van de heiligen. En daartussenin voel je je ongemakkelijk.

Als een techniek bij je past, komen deze drie dingen naar boven. Maar je had misschien niet verwacht dat ik deze dingen zou zeggen. Je had misschien verwacht dat ik zou zeggen: ‘Je wordt stiller, stiller.’
Maar ik zeg juist het tegenovergestelde: je zult meer verstoord raken. Wanneer de techniek past, zul je meer verstoord raken, niet stiller. Stilte zal later komen. En als er stilte komt en geen verstoring, weet dan goed dat dit geen techniek is: dit is gewoon aangepast raken aan het oude patroon.

Osho: The Book of Secrets #2. The Path of Yoga and The Path of Tantra.

Afbeelding: Pexels.