Alleen je romp

Ga elke avond in een stoel zitten en laat je hoofd achterover vallen, ontspannen en in rust. Je kunt een kussen gebruiken zodat je in een toestand van rust zit en er geen spanning op je nek staat. Laat dan je onderkaak los – gewoon je kaak ontspannen zodat je mond een beetje opengaat – en begin door de mond adem te halen, niet door de neus. Maar je moet geen verandering in je ademhaling brengen, het moet de gewone ademhaling zijn – natuurlijk. De eerste ademhalingen zullen een beetje hectisch zijn. Langzaamaan komt de ademhaling tot rust en het ademhalen zal heel ondiep worden. De adem gaat heel luchtigjes in en uit; zo moet het ook. Houd de mond open, ogen dicht en rust.

   Romeinse torso

Begin dan te voelen dat je benen losraken, alsof ze bij je worden weggehaald, losgebroken bij de gewrichten. Voel alsof ze bij je worden weggehaald – ze zijn los gesneden – en stel je dan voor dat je alleen maar het bovenlichaam bent. De benen zijn er niet meer. Dan de handen: denk je in dat beide handen losra- ken en van je worden weggehaald. Het kan zelfs zo zijn dat je binnenin iets als een ‘klik’ hoort als ze afbreken. Je bent niet langer in het bezit van je handen; ze zijn dood, weggenomen. Dan blijft alleen maar de romp over.
Richt dan je aandacht op het hoofd – denk dat het wordt weggenomen, dat je onthoofd wordt, dat het weggebroken is… Laat het dan los: waarheen het zich ook keert – rechts of links – je kunt niets doen. Laat het gewoon los; het is weg. Dan heb je niet meer dan je romp. Voel dat je alleen dit nog maar bent – deze borst en buik, dat is alles.

Doe dit minstens twintig minuten en ga dan slapen. Je moet dit vlak voor het slapengaan doen, doe het minstens drie weken. Je rusteloosheid komt tot bedaren. Door deze delen af te zonderen, blijft alleen het wezenlijke over zodat je hele energie zich in het wezenlijke deel begeeft. Dat wezenlijke deel ontspant zich en de energie begint weer in je benen, je handen en in je hoofd te vloeien, dit maal meer in een onder ling goede verhouding.

Osho: Apotheek voor de ziel p. 17-19.