Alledaags bewustzijn en ontspanning

Stap 1: Dagelijks toekijken 

Begin bewust te zijn tijdens dagelijkse, normale bezigheden en blijf ontspannen, terwijl je je gewone bezigheden doet. Je hoeft niet gespannen te zijn. Wanneer je de vloer schoonmaakt, waarom moet je dan gespannen zijn? Of wanneer je eten kookt, waarom moet je dan gespannen zijn? Er is geen enkel moment in het leven dat vereist dat je gespannen bent. Het is gewoon je onbewustheid en je ongeduld.
Ik heb nooit iets gevonden — en ik heb op alle mogelijke manieren, met alle mogelijke mensen geleefd. Ik heb me altijd afgevraagd: waarom zijn ze gespannen? Het schijnt dat spanning niets te maken heeft met iets buiten jou, maar met iets in jou. Naar buiten toe vind je altijd een excuus, want anders lijkt het zo stom om zonder reden gespannen te zijn. Alleen maar om het te rationaliseren vind je een of andere reden buiten jezelf, om uit te leggen waarom je gespannen bent. Maar de spanning komt niet van buiten, maar komt door jouw verkeerde stijl van leven.

Stap 2: Accepteer jezelf 

Je leeft in concurrentie – dat zal spanning opleveren. Je bent voortdurend aan het vergelijken — wat spanning zal geven. Of je bent steeds aan het denken over het verleden of aan de toekomst, en je mist het heden, dat de enige werkelijkheid is — en dat veroorzaakt spanning.
Het is een kwestie van gewoon begrijpen; het is niet nodig om met iemand te wedijveren. Je bent jezelf, en zoals je bent, ben je helemaal goed.

Accepteer jezelf. Zo wil het bestaan dat je bent. Sommige bomen zijn groter; sommige bomen zijn kleiner. Maar de kleinere bomen zijn niet gespannen – noch zijn de grotere bomen vol met ego. Het bestaan heeft afwisseling nodig. De een is sterker dan jij; de ander is intelligenter dan jij – maar ergens moet jij ook meer talent hebben dan een ander.
Vind gewoon je eigen talent. De natuur zendt nooit iemand zonder een unieke gave. Gewoon even op zoek gaan… misschien kun je beter op de fluit spelen dan de president van het land president kan zijn – je bent een betere fluitist dan hij president is.

Er is geen sprake van enige vergelijking. Vergelijking brengt mensen op een dwaalspoor. Concurrentie houdt hen voortdurend gespannen, en ze leven nooit in het moment omdat hun leven leeg is. Het enige wat ze doen is denken aan het verleden, dat er niet meer is, of projecteren in de toekomst, die er nog niet is… Welke kwaliteiten en welke talenten je ook hebt, gebruik ze ten volle…
En de energie die gepaard gaat met spanningen zal je gratie worden, je schoonheid.

Dan zal het leven geen gewoon, routinematig, dagelijks bestaan zijn, maar een dans van wieg tot graf. En het bestaan zal enorm worden verrijkt door je gratie, door je ontspanning, door je stilte, door je bewustzijn.
Je zult de wereld niet verlaten zonder er iets waardevols aan bij te dragen. Maar mensen kijken altijd naar anderen, naar wat anderen doen – iemand speelt fluit en jij kunt dat niet, en onmiddellijk is er ellende; iemand schildert en jij kunt dat niet, en er is ellende.

Stap 3: Wees een kunstenaar van liefde 

Wat je ook doet, doe het met zoveel liefde, met zoveel zorg dat het kleinste ding ter wereld een kunstwerk wordt. Het zal je veel vreugde brengen. En het zal een wereld scheppen zonder concurrentie, zonder vergelijking; het zal waardigheid geven aan alle mensen. Het zal hun trots herstellen die door godsdiensten was vernietigd.
‘Elke daad gedaan met totaliteit wordt je gebed.’

Osho: The Hidden Splendor #11.

Bron: Meditation for Busy People.