Afwikkeling, niet ontwikkeling

Zen: The Quantum Leap from Mind to No-mind.
Dit vurige Zen boek, met prachtige anekdotes, is niet gemakkelijk meer als boek te vinden, omdat het al snel uitverkocht was. Het is er wel, gedeeltelijk, als audioboek.
‘Zen is niet wat zij spreekt, maar wat zij laat zien. Zij is een vinger die in absolute stilte naar de maan wijst. Alle woorden moeten begrepen worden als vingers die naar de maan wijzen. Het is geen filosofie, het is een vingerwijzing. Je moet deze anekdotes begrijpen vanuit die achtergrond.’

  vingers die naar de maan wijzen

Zen the Quantum Leap: Het verschil tussen in de mind verkeren en niet meer in de mind zijn is onmetelijk. Daarom geeft Osho aan dat er een Quantum Leap (een reuzensprong) voor nodig is. Het is geen kwestie van kennis of ontwikkeling, het is meer een zaak van ‘afwikkeling’. En de levensstroming Zen kan ons hier enorm bij helpen.
Zen richt zich op geheel andere aspecten, zoals bijvoorbeeld: totaal zijn. We doen veel dingen tegelijk en daarom doen we van alles een beetje. En dat laat ons altijd met een onbehaaglijk gevoel zitten.
Osho zegt dat op de volgende manier heel kernachtig: ‘Do things with a totality of being; or you will always feel guilty that you have not done the right thing, that you have unnecessarily missed the train.’

Voor de wetenschappelijke mind is het heel moeilijk om totaal te zijn. Men is volledig getraind in het opdelen van de werkelijkheid. Maar de natuur beantwoordt niet aan al die losse fragmenten. En Zen is geheel overeenkomstig de natuur. Zen heeft alles te maken met vanuit je intuïtie leven. We denken, dat we intuïtie moeten ontwikkelen en vormen. ‘Intuïtie is er gewoon, zij is ons wezen,’ geeft Osho aan. En hij legt verder uit, dat onze mind over de intuïtie heen ligt en deze verbergt als een wolkendek. No-mind is puur intuïtie en in die staat kunnen we komen door te mediteren.

Boekbespreking van Donna van der Steeg.