Aarden lampen, parabels om het hart te verlichten

Earthen Lamps, 60 parables en anekdotes om je hart mee te verlichten.
Dit sfeervol ogende boek is een prettige opsteker tijdens de bewolkte dagen die dit seizoen vaak kenmerken. Het bijzondere van dit boek is verder dat het niet op basis van Osho’s toespraken ontstaan is. Het is daarentegen een van de weinige boeken van Osho die door hem handgeschreven zijn in het Hindi. Vervolgens zijn ze in een veel later stadium in het Engels vertaald. 
Het bevat parabels die stuk voor stuk een indringende menselijke kwestie bevatten waar iedereen dagelijks mee te dealen heeft in zijn/haar leven. Het commentaar dat Osho geeft, vormt een uitnodiging aan ons om ‘het spel van het leven’ met meer bewustzijn en menselijkheid te spelen. Door de parabel-vorm van dit boek, is het lectuur die zeer aangenaam is om te lezen. Het zijn prachtige aansprekende vertellingen, proza, maar met een zeer dichterlijke inslag waarin Osho zijn eigen bijzondere licht laat schijnen.


Toegevoegd aan de titel ‘Earthen Lamps’ is: over ons stoffelijk lichaam van klei en de onsterfelijke vlam van bewustzijn. Osho legt uit: De aarden lamp staat voor het lichaam dat stoffelijk is. Maar bij ieder wezen brandt daarin de vlam van het bewustzijn dat eeuwig is. Met een klein lichtje kun je niet de hele weg beschijnen, maar wel dat traject wat nodig is om door te gaan. ‘It is not he who thinks, but he who moves who reaches.’

Beknopte weergave van Parabel 34 ‘Accepteer Jezelf.’
Op een dag was ik in het bos. Het was het regenseizoen en de bomen waren overgelukkig. Ik zei tegen de mensen die me vergezelden: ‘Zie je hoe gelukkig deze bomen zijn? Waarom? Omdat ze geworden zijn wie ze werkelijk zijn.’ Als het zaad iets is en de boom iets anders wil zijn, zal er niet zoveel geluk in het bos te vinden zijn, want de bomen weten niets af van idealen, ze zijn geworden wat hun natuur hen wenste te zijn. Schoonheid ligt daar waar de ontwikkeling in harmonie is met de vorm en de natuur. De mens is ongelukkig, omdat hij tegen zich zelf gericht is. Hij vecht met zijn eigen wortels en hij doet voortdurend zijn best om anders te zijn dan hij is. Het is de manier waarop hij zichzelf verliest en ook de hemel verliest die ieders geboorterecht is.’


Het boek ‘Earthen Lamps’ is een echte aanrader, voor jezelf en ook om cadeau te doen. Met een open oor en een liefdevol hart kun je oprecht van deze parabels van Osho genieten.
Het is bij de boekhandel in Nederland te bestellen.

Deze boekbespreking is een bijdrage van Donna van der Steeg.