Aan de bal: Atte Bouma

Klaas Dijkstra heeft Atte Bouma geïnterviewd voor een website ‘Op Friese Velden’.
In 1975 wordt Atte Bouma op 26-jarige leeftijd hoofdtrainer van Cambuur, na een jaar als assistent van Leo Beenhakker. Een heftige aanrijding door een auto doet hem 10 jaar eerder op de intensive care belanden. Na een coma van 3 weken en een bijna dood ervaring is hij een ander mens geworden. Hij raakt geïnteresseerd in existentiële vragen, zweert drinken, roken en medicijnen af en wordt vegetariër.

   Atte Bouma 1989

Over Osho:
De brandende ambitie om weer het betaalde voetbal in te gaan neemt af als Bouma rond zijn dertigste een opleiding tot yogadocent volgt en later yogaleraar wordt. Daaraan heeft hij een dagtaak.
‘Yoga is voor gezonde mensen, om te voorkomen dat er gezondheidsklachten optreden. Voor mij is het altijd heel belangrijk geweest. Daarnaast heb ik me altijd erg geïnteresseerd in de filosofie. Vanuit de westerse filosofie kwam ik in de oosterse filosofie terecht. Uiteindelijk belandde ik bij de filosofie van Bhagwan, de religie rond de levende meester Bhagwan, later bekend als Osho. Die filosofie is een prominente rol in mijn leven gaan spelen. Het heeft me onder meer geleerd dat het leven geen doel heeft, maar dat leven het doel in zichzelf is.’
In 1988 ontmoet Atte Bouma tijdens een 6 weken durend verblijf in India Bhagwan. Een groot hoogtepunt, ook al bleek de inspirator van de spirituele beweging ‘normaler dan normaal’ te zijn. ,’Ik heb nooit iemand ontmoet die zo volledig zichzelf was,’ aldus Bouma.

Over Hans Croon:
Nog tweemaal is er serieus sprake van een terugkeer in het betaalde voetbal. Aan het begin van de jaren ’80, als Atte Bouma met zielsverwant Hans Croon plannen smeedt om gezamenlijk een club te gaan trainen. Hans Croon heeft furore gemaakt in de voetbalwereld door als 21-jarige eindverantwoordelijke te worden bij de Amsterdamse eredivisionist DWS. Later – in 1976 – boekt hij met de Belgische grootmacht Anderlecht een enorm succes door de Europa Cup II te winnen. Net als bij Bouma, speelt Bhagwan een grote rol in het leven van Croon. Het maandblad Elf krijgt hier lucht van een besluit de beide oefenmeesters in februari 1985 te interviewen. In het besneeuwde Sonsbeekpark te Arnhem worden foto’s gemaakt van het voetbalduo, dat voor de gelegenheid de voor de Bhagwan kenmerkende rode kleding heeft aangetrokken. Croon zal het interview nooit te lezen krijgen. Drie dagen na het gesprek verongelukt hij op 48-jarige leeftijd. Als het maandblad bij de abonnees op de deurmat valt, heeft de uitvaart van Hans Croon reeds plaatsgevonden.

Over het hedendaagse voetbal:
Als Bouma wordt gevraagd naar de staat van het hedendaagse voetbal lichten zijn ogen op. ‘Het is te zot voor woorden dat er in Nederland abnormaal hoge salarissen worden betaald aan voetballers, terwijl in dit land mensen naar de voedselbank moeten om eten. Ik kan me er over opwinden. Sportiviteit en respect waren kernpunten voor mij als mens en als trainer. Dat is nu ver te zoeken. De voorzitter van Vitesse vertelde me al in 1976 dat ik gebruik moest maken van de twee C’s als ik hogerop wilde komen in het profvoetbal. Met die twee C’s bedoelde hij corruptie en connecties. Toen dacht ik nog dat het wel meeviel. Nu weet ik beter. Het voetbal is afgedreven van de essentie. Alles draait om de uitslag.’ 

Meer: Aan de Bal: Atte Bouma.

     Heerenveen 1973-74

   Cambuur 1974-75
Atte Bouma vooraan links, Leo Beenhakker vooraan rechts.

   Cambuur 1975-76