‘Psyche’ is een prachtige wereld

In het tijdschrift Happinez staan regelmatig interessante weergaven, zoals wordt aangegeven over de kracht van de geest en luisteren naar je intuïtie, over spiritualiteit en liefde. Van mensen die op hun eigen manier reflecteren op de begrippen Body, Mind en Soul.
Osho zegt in Beyond Psychology: ‘Mijn spreken naar jullie is niet het praten van een leraar, want ik leer geen theologie, geen enkele doctrine, geen enkele selectie, geen enkele gezindte. Ik spreek tegen jullie in een totaal andere context en op een zodanige manier dat het in jullie een synchroniciteit creëert, het in jullie een diepe snaar raakt.’  
Vanuit deze innerlijke gerichtheid van Osho ga ik enkel gebruik maken van de teksten van Mind en Soul.
Prem Abhay

Nedra Tawwab, een Amerikaanse relatietherapeut en sociaal werker:
‘Zelfbewustzijn is een les die nooit stopt. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen en heel duidelijk te zijn over wie je bent. Wij mensen zijn zo geneigd  onszelf van alles op te leggen. 
Voor mij werkt het goed om vroeg op te staan en even te mediteren. Dat kan trouwens van alles zijn: tuinieren, lezen, wandelen, autorijden in de stilte, naar vogels luisteren… 
Je hoeft niet in een hokje te passen.


Osho over de ziel:
‘Psyche’ is een prachtige wereld, het allerbelangrijkste woord in elke taal, want het geeft iets in je aan dat boven je uitstijgt. Je bent het lichaam niet, ook de mind niet: je bent de getuige van dit alles. Tenzij je jezelf meer en meer gaat ontwikkelen in getuige zijn, zal je niet weten dat je een ziel bent. Getuige zijn is de functie van de ziel. Dat is de zoektocht in het Oosten geweest; hoe van alles een getuige te worden, enkel een waarnemer, een pure waarnemer, zonder identificatie. Je kijkt gewoon naar het lichaam en de mind en al hun functies en activiteiten en bewegingen, maar je bent eenvoudig een waarnemer die langs de kant van de weg staat.

Uit Osho: Scriptures in Silence en Sermons in Stones.

Meer: ‘Psyche’ is een prachtige wereld