Over seks gesproken

Seks is de enige energie die je hints geeft dat er iets is wat je niet kunt beheersen. Geld kun je beheersen, politiek kun je beheersen, de markt kun je beheersen, kennis kun je beheersen, wetenschap kun je beheersen, moraal kun je beheersen. Ergens brengt seks een totaal andere wereld binnen: je kan het niet controleren. En het ego is de grote controleur. Het is gelukkig als het kan controleren, het is ongelukkig als het niet kan controleren. Dus er begint een conflict tussen ego en seks. Onthoud, het is een verloren strijd. Het ego kan het niet winnen omdat ego slechts oppervlakkig is. Seks zit heel diep geworteld. Seks is je leven; ego is slechts je geest, je hoofd. Seks heeft overal in je wortels; ego heeft alleen wortels in je ideeën – heel oppervlakkig, alleen in het hoofd.

Osho, The Beloved, Vol. 1  #4

Als je seks natuurlijk opvat – zonder filosofie eromheen, zonder filosofie voor of tegen – als je seks opvat zoals je je handen, je ogen opvat; als het totaal aanvaard wordt als iets natuurlijks, dan zal Tantra een aantrekkingskracht hebben. En alleen dan kan Tantra nuttig zijn voor velen. Maar de dagen van Tantra komen eraan. Vroeg of laat zal Tantra voor het eerst exploderen in de massa, omdat voor het eerst de tijd rijp is – rijp om seks natuurlijk te nemen. Het is mogelijk dat de explosie uit het Westen komt, want Freud, Jung, Reich, zij hebben de grond voorbereid. Zij wisten niets van Tantra, maar zij hebben de basis gelegd voor Tantra om zich te ontwikkelen. De westerse psychologie is tot de conclusie gekomen dat de fundamentele ziekte van de mens ergens rond seks ligt, de fundamentele krankzinnigheid van de mens is seks-georiënteerd.

Osho, The Book of Secrets # 2

In de totale orgastische vreugde van seks, verdwijnt de tijd, verdwijnt het ego – deze twee dingen verdwijnen. Dat is het grootste verlangen in jou: als je eenmaal hebt geweten dat in diepe seks twee dingen verdwijnen, ego en tijd. Je bent je niet bewust van tijd, je beweegt je in de eeuwigheid; en je bent je niet bewust van afscheiding, het ego functioneert in het geheel niet – dat is de vreugde. Als je eenmaal begrepen hebt dat dit de hoofdoorzaak van vreugde is, ben je vrij van seks, want nu komt het er helemaal op neer dat je ego en tijd kunt laten vallen zonder in seks te vervallen. Seks kan het alleen een moment lang laten gebeuren, daarna vestigt de duisternis zich weer. Dat licht komt maar heel even. Door meditatie wordt dat licht een realiteit in je. Je begint te leven buiten de tijd en je begint te leven buiten het ego.

Osho, Philosophia Perennis #3

Psychologen zeggen dat liefde niets anders is dan een voorspel tot seks. Ze hebben gelijk – omdat ze geen ander voorbeeld hebben om te bestuderen. Zij bestuderen mensen en dan komen ze tot de conclusie dat liefde niets anders is dan een voorspel – slechts het scheppen van een situatie waarin seks kan plaatsvinden, niets anders. Dus als de seks voorbij is, verdwijnt de liefde. Het is net als wanneer je honger hebt, je naar voedsel grijpt en met betoverde ogen naar voedsel kijkt. Maar wanneer je honger verzadigd is, kijk je weg van het voedsel. Alle betovering is verloren gegaan.

Dus wanneer je van je vrouw of je man houdt, is de liefde slechts een etiquette om aan seks te beginnen – omdat het heel onbeleefd zal zijn om te beginnen… Dus dient het slechts als een smeermiddel. En als de seks bevredigd is, verhuist de echtgenoot naar zijn eigen kant van het bed en gaat slapen. Hij is klaar; alle betovering is weg. Hij komt pas weer als hij een soort honger voelt. Psychologen zeggen dat liefde niets anders is dan een voorspel – alleen maar een maniertje. En ze hebben gelijk, want ze kennen geen ander type mens.

Osho, The Supreme Doctrine #5

De hand van je vrouw of man vasthouden, waarom niet in stilte zitten? Waarom sluit je je ogen niet en voel je niet? Voel de aanwezigheid van de ander, ga in de aanwezigheid van de ander, laat de aanwezigheid van de ander in je binnenkomen; vibreer samen, wieg samen; als plotseling een grote energie je bezielt, dans dan samen – en je zal zulke orgastische pieken van vreugde bereiken als je nog nooit hebt gekend. Die orgastische pieken hebben niets te maken met seks, in feite hebben ze veel te maken met stilte. En als je er ook in kunt slagen om meditatief te worden in je seksleven, als je stil kunt zijn tijdens het vrijen, in een soort dans, dan zul je verrast zijn. Je hebt een ingebouwd proces om je naar de overkant te brengen.

Osho, The Book of Wisdom #7