Vrienden van Osho

 

november 2016

Osho Boekennieuws
Osho’s Diamond Breath® - Svagito Liebermeister en Devapath
Je Eigen Wijze Weg
Aumm Instituut
Instituut voor Kleurenpunctuur - Amsterdam
Osho Zen Tarot en Meditatie
Aum-Padma - Antwerpen & Ardennen
Anand Instituut
Rebalancing School voor Lichaamswerk & Bewustzijn
TantraTempel
Centrum Tantra-YoY
FacebookKanker Support Groep
Centra - groepen
Meditaties zie website. & in Pune, India
Amsterdam - Mevlana
Amsterdam - Inner Nature
Den Haag - Wajid
Eindhoven - Modita
Groningen - Vanharteleven
Soest - The Bodhitree
Utrecht - Mediteren in Utrecht
Antwerpen - NatuurlijkMediteren

Vraag & aanbod
ACTUALITEITEN ↑ top

Osho FestivalHet Jaarlijkse OSHO FESTIVAL, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Osho en Wajid, is op 21 & 22 januari '17.

Twee wervelende dagen met een grote keuze aan Osho meditaties en door Osho geïnspireerde activiteiten.

Plaats: Osho Meditatie Centrum Wajid, Prins Hendrikplein 1 Den Haag. Het programma zal spoedig te zien zijn op: www.oshofestival.nl.

Er is tijdens het Osho festival ook de mogelijkheid om sannyas te ontvangen. Als je belangstelling hebt, neem dan contact op: tara@xs4all.nl

Osho Boekennieuws ↑ top

Osho boekennieuwsGuida Spirituale, a spiritual guide1. Guida Spirituale, a spiritual guide

Er is bij Osho Media een herdruk uitgekomen van het boek Guida Spirituale dat lange tijd niet meer verkrijgbaar was.
In het boek ‘Guida Spirituale’ geeft Osho commentaar op de Desiderata van Mabel Collins. De Desiderata is een klein, maar toch enorm belangrijk document en het is regelmatig helemaal in het niets verdwenen. Vervolgens kwam het dan weer te voorschijn, zoals dat vaker gebeurt met waardevolle documenten.
Osho concludeert: ”Zo gaat dat met de waarheid. Die verdwijnt ook en komt dan terug. En dat komt door de blindheid en de koppigheid van de mensen.”
De Desiderata is waarschijnlijk door een onbekend gebleven dichter geschreven, maar wel door een dichter die bijna een mysticus genoemd kan worden.
Osho heeft het niet erg op met filosofen; het zijn geen zoekers naar waarheid. Ze blijven in het denken steken. En hij omschrijft dit zoeken in het denken als volgt. Filosofie is het zoeken naar ”a black cat in the dark which is not there”. En in dit boek ‘Guida Spirituale’ heeft hij het dan ook niet over de filosoof, maar over de ‘foolosoof'.
Hij vertelt het verhaal, dat zo’n foolosoof bij Boeddha kwam en allerlei vragen stelde.
Boeddha antwoordde daarop: ”Stop nu eens met al die vragen en kom maar eens twee jaar in stilte bij me zitten. Geen vragen, geen antwoorden. Alleen maar stil bij me zitten. En als je dan na twee jaar nog steeds een vraag hebt, ben ik bereid om die te beantwoorden.”
“Stilte is de tempel van de waarheid. Ga er naar binnen, spring erin, neem de sprong erin – dat is het wezenlijke. Als je dit misloopt, loop je je hele leven mis en de grootse kans die het leven je gegeven heeft. Als je deze wezenlijke kern bereikt, ben je gezegend en ben je thuisgekomen. Dat is de boodschap van Desiderata en dat is ook mijn boodschap.” Osho
Het gedicht van Max Ehrmann heeft miljoenen geïnspireerd omdat het een eenvoud en waarheidsgetrouwheid uitdrukt waar miljoenen naar smachten. Daarom zegt Osho: “Het kan je enorm behulpzaam zijn op je pad.”
Deze talks over de Desiderata, afgewisseld met vragen van zoekers, belichten het essentiële en het niet-essentiële beide. Ze inspireren de lezer om zijn eigen innerlijk licht van ‘gewaar zijn’ in het dagelijks leven te laten schijnen.

Keys  to a New Life2. Keys to a New Life
Dit boek is pas in 2016 in het Engels verschenen. Het was tot dan toe nog niet uit het Hindi vertaald en pas tientallen later voor Engels lezend publiek beschikbaar geworden.
De talks dateren uit 1975 maar ze zijn zo actueel als maar zijn kan: zoekers van nu hebben dezelfde vragen als degenen die toentertijd bij Osho kwamen.
Als motto voor dit boek heeft Osho: “Niemand kan tegen waarheid zijn, maar men kan tegen theorieën en doctrines zijn. Niemand kan tegen waarheid zijn, maar men kan tegen geschriften zijn. Ik spreek tegen jullie over die waarheid, over die vorm van religieus zijn die een eenheid is en die alleen maar eenheid kan zijn.”
Osho wijst erop in hoeveel leugens we leven waaraan mensen halsstarrig blijven vasthouden en dit geldt vooral voor de gevestigde orde. Het is niet dat wij in ons leven nieuwe leugens verzinnen, maar we nemen ze eenvoudig over van vorige generaties zonder ze op waarheid te onderzoeken.
Bij het poneren van zijn inzichten gebruikt Osho korte spirituele verhalen en grappige voorvallen waardoor deze nog beter binnenkomen.
Hij heeft het over de verhouding tussen ‘iets laten vallen’ en ‘iets nieuws vinden’. Daarin zitten vele subtiele nuances waarin mensen door de jaren heen regelmatig dubieuze beslissingen genomen hebben.
In deze talks gaat Osho direct naar de essentie van leven. Hij bespreekt de betekenis van waarheid waarbij hij stap-voor-stap sleutels geeft om je innerlijke en uiterlijke leven te transformeren. Meditatie is het middel, conditionering kan uitgewist worden.
“Wanneer iemand in zichzelf gaat, is hij de eigenaar van een schat die nooit verdwijnt. Hij wordt ondergedompeld in een ervaring van geluk die de dankbaarheid van het leven is, de zegen van het leven, het bereiken van het leven en de betekenis van het leven.” Osho

Yoga a New Direction3. Yoga, a New Direction
Het boek "Yoga a New Direction" van Osho is deel 5 van de oorspronkelijke 12-delige serie Yoga the Science of the Soul. Het is in 2015 opnieuw uitgegeven in een eigentijdse versie.
De inhoud betreft de Yoga sutra's van Patanjali, een befaamde klassieker.
Osho zegt: "Er zijn vijfduizend jaren verstreken maar Patanjali's sutra's zijn net zo fris als de bloemen van de rozen van vanochtend. Ze worden niet oud, ze kunnen niet oud worden. Niets is in staat geweest om zijn sutra's te overtreffen."
Stap voor stap legt Osho uit wat hij "de centrale teaching van Patanjali" noemt - een pad van acht stappen dat uiteindelijk tot transformatie leidt. Er zijn geen regels die gevolgd moeten worden: dit is geen nieuw geloofssysteem of een nieuwe religie.
Patanjali's benadering is alomvattend, inclusief de oefeningen en ademhalingstechnieken die tegenwoordig een gevestigd onderdeel zijn van de hedendaagse wellness en holistische levenstechnieken, maar daarnaast ook de wetenschap van Yoga. Osho beschrijft de betekenis en de inhoud van ieder van Patanjali's stappen van zelf-ontdekking en laat zien hoe de hedendaagse mens zijn levensenergie kan doen ontwaken.
“Verwarring is een goed teken” zegt Osho in antwoord op een van de vragen “dat betekent dat je op de juiste weg bent – maar ga nu door. Maak je geen zorgen. Als er geen verwarring is, is er ook geen 'ontwarring' mogelijk. Als je de verwarring niet kunt zien, is er geen mogelijkheid voor helderheid. Kijk gewoon naar wie zegt dat je verward bent. Een verwarde mind kan niet eens zeggen: “Ik ben verward.” Je moet een bescheiden waarnemer aan de zijlijn worden. Je ziet dan de verwarring rondom je als rook.”

Voorbij  Mars en Venus4. Voorbij Mars en Venus, nu met korting
Genieten van de Verschillen tussen Vrouw en Man
Voorbij Mars en Venus: “In het samenkomen van meditatie en liefde ligt de ontmoeting van man en vrouw besloten.” Terwijl de discussie over de gelijkstelling van vrouwen en mannen voortgaat, wordt hier een verzameling Osho teksten gepresenteerd die dieper ingaan op de ogenschijnlijke verschillen tussen vrouwen en mannen, alsook op de complementariteit daarvan. Want die verschillen zijn nodig om tot een creatieve samenleving te komen, die van gelijkberechtiging uitgaat.
Osho zegt dat echte levensvreugde, geluk en gezondheid vanzelf ontstaan als vrouwelijke en manlijke eigenschappen elkaar aanvullen en elkaar gelijkwaardig ondersteunen. En hij biedt toegankelijke methoden hoe we daar kunnen komen.
"Blijf elkaar grondig onderzoeken en opzoeken, nieuwe wegen vinden om elkaar lief te hebben, nieuwe wegen vinden om elkaar te begrijpen. Dan is liefde een voortdurend avontuur."
Dit boek 'Voorbij Venus en Mars' gaat over het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke mind. Osho definieert positieve mannelijkheid als initiatief, creativiteit en avontuur. Positieve vrouwelijkheid vergelijkt hij met een enorme poel aan energie, die naarmate de energie toeneemt, vele kwalitatieve veranderingen ondergaat. Ze zijn tegenpolen die op verschillende manieren functioneren. Als de man op een positieve manier mannelijk is en een vrouw op een positieve manier vrouwelijk, dan kan het leven tussen beide polariteiten een dans worden waarbij ze elkaar ondersteunen en voeden.
Ook wordt het belang van ‘heel worden’ van de mens benadrukt. Dat kan volgens Osho door het terugwinnen van alles dat door de maatschappij ontkend is en ook door uit alle ideologieën, opvattingen en vooroordelen te treden. Het is een handzaam klein boek geschreven in de typische Osho-stijl: helder, kort en bondig met inzichten vol wijsheid zoals we dit van Osho gewend zijn, maar vooral ook valt hier weer zijn sprankelende humor op.

Uitgebreidere informatie, ga naar: www.oshoboeken-besproken.nl
Osho Boeken en CD’s zijn verkrijgbaar bij Osho Publikaties, www.osho.nl

Je Eigen Wijze Weg ↑ top
Je Eigen Wijze Weg - heel je innerlijk kind is een 8 delige workshopreeks
waarin je kennismaakt met hoe beelden, overtuigingen en gevoelens uit je jeugd je huidige volwassen leven nog steeds beïnvloeden.
De workshopreeks start in de volgende plaatsen:
Amersfoort: 13 november,  Utrecht: 29 oktober
Opgave en info: www.jeeigenwijzeweg.nl
Aumm Instituut ↑ top
Kerstretreat 'heel je hart'. De weg naar binnen, de weg naar jezelf. 21 t/m 26 dec. Omkar en Divyam. Kerstretreat met meditatie, warm water rebirthing en heling.
Instituut voor Kleurenpunctuur - Amsterdam ↑ top
Praveeta Basisseminar Kleurenpunctuur voor therapeuten
Nu ook op donderdagen: 3 november 2016. Totaal opleiding twaalf seminars verdeeld over twee jaar
Licht op de VoetVierdaagse cursus speciaal voor voetreflexologen vrijdag/zaterdag 11/12 november 2016
9 Star Ki Astrologie en I Ching binnen de Kleurenpunctuur Donderdag 27 oktober
Analyse, pathologie, therapie van het element Vuur Zaterdag/zondag 29/30 oktober
Informatie: Praveeta@kleurenpunctuur.nl - www.kleurenpunctuur.nl of 020-4687865
Osho Zen Tarot en Meditatie. ↑ top
Voor alle informatie: www.ma-donna.nl en www.donna-oztarot.nl
- Op zondagen 13 november en 27 november workshops Tao Orakel & I Tjing in den Haag. Deze inspirerende set kaarten brengt je bij je Innerlijke Waarheid. De wijsheid van de I Tjing wordt in het Tao Orakel gereflecteerd. Met behulp van het werpen van muntjes volgens de I Tjing methode ontstaat er inzicht in de veranderingstendensen in je leven. Inclusief uitvoerige syllabus
- Zondagen 20 november, 4 december en 11 december ’16, Osho Zen Tarot Basiscursus te Den Haag , belichting van de afzonderlijke kaarten met bijbehorende verhalen. Verder: het uitvoeren en interpreteren van diverse legpatronen zoals de vliegende Vogel en Relatie legpatronen, inclusief het boek "Coachen met de Osho Zen Tarot
- Zaterdagen 12 en 26 november en 10 december Vervolgcursus Psychologie en Osho Zen Tarot in Den Haag, met specifieke patronen, zoals: de 7 aspecten van je unieke persoon, Piramide legpatroon om een situatie beter begrijpen, het Keltisch kruis, met het boek “Nieuwe toepassingen voor de Osho Zen Tarot”
Aum-Padma - Antwerpen & Ardennen ↑ top
Gespreksavond doodgewoon, 4 november op OWC Antwerpen aanmelden
Svadhisthana - Sacraal chakra, 19 november op OWC Antwerpen aanmelden
Moving-into-Silence, van 23 –12 t/m/ 26/12 op OWC Bois-le-Comte, Ardennen aanmelden
Anand Instituut ↑ top
Meditatie is een avontuur, een avontuur in het onbekende. Daarom gaan we in een dag samen op ontdekkingsreis binnen de verschillende vormen van meditatie. Aan bod komen enkele Osho meditatie technieken. Ervaar zelf wat bij jou past en ga thuis verder. De cursus biedt genoeg handvaten om thuis zelf aan de slag te gaan.
De volgende cursus datum staat gepland op 17 december 2016 en 10 maart 2017. Je kunt je vanaf nu inschrijven via https://anand.nl/cursus/meditatie/
Rebalancing School voor Lichaamswerk & Bewustzijn ↑ top
rebalancing 26 november - Workshop 'Uit je hoofd!' (Zeist)
21 januari 2017 - Themaworkshop: Het Hart van Rebalancing (Zeist)
10 en 11 februari 2017 - Winterworkshop: Je Binnenste (B)uiten (Zeist)
Meer informatie en aanmelden via www.rebalancing.nl.
TantraTempel ↑ top
24 t/m 30 oktober 2016 Tantra Herfst Retreat
25 t/m 27 november 2016 Tantra Mini Training Weekend
12 t/m 18 december 2016 Tantra Jaar Training Intro Week II
27 t/m 30 december 2016 Tantra Kerst Retreat
31 december 2016 Tantra Oud & Nieuw
Centrum Tantra-YoY, Utrecht (IJsselstein) ↑ top
Tantra YOY Een heerlijke serie dagworkshops en weekenden.
Genieten en persoonlijke groei gaan wel degelijk samen... Tot gauw!
Za. 29 oktober, Loversdag, Hartstochtelijk Samen, alleen voor (gelegenheids)stellen.
Za. 26 november, Loversdag, Tantrische Seks, wat is dat?, alleen voor (gelegenheids)stellen.
Vr. 9 – zo. 11 dec, Tantra weekend: “The Bliss of Tantric Sex”, voor singles en stellen.

Uiteraard met Solana en Satori. Voor meer informatie zie www.Tantra-YoY.nl.
Inschrijven via www.Tantra-YoY.nl/inschrijven.
Sannyasin Kanker Support bijeenkomst ↑ top
De eerstvolgende bijeenkomst is op 6 november om 16.00 in Amsterdam
Voor info baulverhulst@hotmail.com 020-6255481 www.facebook.com/sannyasin.kanker.support
Amsterdam – Mevlana ↑ top
Woensdag 2 november: 19.00 Avondmeditatie met live muziek. Vanaf 21.00 Zingen met Srajan
Zie ook Facebook pagina van Osho Mevlana Commune.
Amsterdam – Inner Nature ↑ top
Introductiedag meditatie 20 november 10 – 16 uur. Voor info www.innernature.nl/introductie
Den Haag - Wajid ↑ top
WajidEen greep uit het november programma
- wo 2 nov 20.00 : ligconcert Dreamtime-klankhealing-concert
- start vr 4 nov 19.00 Body-feelings-and-essence, weekend groep met Vedanta
-do 17 nov 20.00 Mannencirkel
-za 26 nov 14.00 workshop Lachmeditatie
-de Blissco dance celebration op zaterdagavond is 2x in de maand: iedere 1e en 3e zaterdag van de maand
-Overige meditaties, workshops en groepen zie de Wajid-agenda november
Eindhoven - Modita ↑ top
Modita * Genezing door Zelfhypnose: 'Osho Praten met Lichaam en Mind': 29 Okt t/m 4 Nov
* Start Osho Meditatiecursus: Maandag Avond 7 November: 12 verschillende Osho Meditaties in 6 Maandagavonden(19:30 - 22:00)
* Demonstratie van de Osho Mystic Rose meditatie (door zelf ervaren): Za 12 Nov 19:30 - 22:00
* Workshop Lachmeditatie, voorafgegaan door Soefi Dans, Za avond 19 Nov 19:30 - 21:00
* De volgende Osho Mystic Rose in Eindhoven zal plaatsvinden van 15 Juli t/m 4 Aug 2017
Modita, masuwasani@yahoo.com - www.genietenvanmeditatie.nl - Facebook - Blog
Groningen - Vanharteleven ↑ top
vanharteleven Helend ademen - 12 november - Het Hortus Huys – Grote Kruisstraat 3 – bij het Noorderplantsoen – Groningen
Met lichaamswerk en Osho’s meditaties. Eerste ademsessie ruimte maken. Tweede meditatief om te ontspannen in gevoelens, emoties, beelden en lichamelijke sensaties. Diepgaande heling & transformatie. Zowel als kennismaking met ademwerk als verdieping persoonlijke ontwikkeling.
Begeleiding met assistenten: Froukje de Wilde, ademtrainer, trainer ELW & Rebalancer, SE Practitioner.
Van 9:30 tot 17:30 uur. Maximaal 10 deelnemers (vooraf aanmelden).
Aanmelden per email: froukjedewilde@hetnet.nl of 0594-641235 of via website. Meer informatie: www.vanharteleven.nl.
Soest & Gent - The Bodhitree ↑ top
* Zondag 13 november 13.30 - 20.00 uur.: MADA - Song - Dance - Mantra
'Mada’ in Sanskrit betekend bedwelmen. Er is ook het woord ‘Mad’ and ‘Ma’ (Mother).
'Mada' is een uitnodiging om jezelf te bedwelmen, om dronken te zijn als gevolg van het zingen van devotionele liederen en dans.
* Kabir, Bhakti & Anand: Soest & Ghent - www.thebodhitree.eu - soest@thebodhitree.eu
Utrecht - Mediteren in Utrecht ↑ top
- Cursus Introductie in meditatie start 31 oktober
- Cursus Stressrelease & Meditatie In deze les kan je via beweging spanning loslaten en oefenen met meditatie. start 31 oktober
- Ademwerk & Bio-energetica – reeks van 3 avonden Start 10 november
- Je eigenwijze weg, groeitraining voor volwassenen Start 29 oktober, introductieavond 6 oktober.
informatie: www.mediterenutrecht.nl of www.happytobe.nl Schroom niet te mailen via info@mediterenutrecht.nl
Antwerpen - NatuurlijkMediteren ↑ top
- Woensdagavond: Lichaamsgericht bewegen - bio-energetisch werk en Osho meditatie | 20.00 tot 22.00 uur - De Verscholen Tuin (Deurne - België)
- Vrijdagavond: Into Silence meditatie | 20.00 tot 22.00 uur - De Verscholen Tuin (Deurne - België)
- Zaterdagmorgen: Osho Dynamic meditatie | 09.00 tot 10.15 uur - Universa (Aartselaar - België)
- Zondagavond: Rustgevende Osho meditatie | 20.00 tot 21.15 uur - Universa (Aartselaar - België)
informatie: https://www.facebook.com/NatuurlijkMediteren | mail: saran@natuurlijkmediteren.be
Vraag en aanbod ↑ top

Te huur in Zandvoort aan zee van 14 februari tot 14 maart 2017 huis met grote tuin vlakbij strand, zee, duinen en station.
Gratis parkeren voor de deur. Kosten € 875 all incl. tel: 0637443053

Draag je het werk van Osho een warm hart toe en wil je daar aan bijdragen?
Aarzel dan niet. Je geld wordt goed besteed.

Geef Nu