Frustratie

Osho, ik voel me zo gefrustreerd!

Nou en! Jij moet er zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Als je je niet gefrustreerd wilt voelen, is dat niet nodig. Je moet het zelf creëren. Niemand anders is verantwoordelijk; als je je gefrustreerd voelt, moet je de oogst oogsten die je blijft zaaien. Maar je ziet het verband niet. Als je te veel verwacht, zul je gefrustreerd raken. Als je niet gefrustreerd wilt zijn, verwacht dan niets. Leef zonder verwachtingen en er zal geen frustratie zijn.


Maar mensen gaan maar door met verwachten; er komt geen einde aan hun verwachtingen. Dan komt de frustratie – frustratie is de schaduw van de verwachting. Frustratie is nooit het probleem, het probleem ligt bij de verwachtingen. Wanneer je je gefrustreerd voelt, denk je dat het bestaan iets verkeerd tegen je doet. Nee – je vroeg te veel. Sterker nog, vraag en je zult gefrustreerd raken. Elk vragen is te veel vragen. Vraag niet, wees. En dan zul je verrast zijn – wat er ook gebeurt is goed; je kunt het niet beoordelen. Verwacht niet, en je ziet dat je hele leven een vreugde wordt.

Verwacht, en je hele leven wordt een hel. Verwachting is de oorzaak. Als je wilt veranderen, begin dan nooit bij het gevolg, maar bij de oorzaak. Frustratie is het gevolg. Je kunt blijven vechten tegen frustratie – er zal niets gebeuren, je zult steeds gefrustreerder raken. Begin bij de oorzaak, zoek altijd naar de oorzaak. Wanneer je je ellendig voelt, ga er dan op in en zoek uit waar de oorzaak ligt. En dan is het aan jou. Als je het effect wilt laten vallen, vermijd dan de oorzaak; word dan bewust, meer en meer bewust. Als je geniet van frustratie… want er zijn veel mensen die ervan genieten, er zijn veel mensen die genieten van ellende. In feite kunnen ze geen geluk verdragen. Als ze zich ellendig voelen zijn ze gelukkig, als ze gelukkig zijn voelen ze zich erg ellendig. Je lacht erom, maar dit is waar voor het merendeel van de mensen.

En nogmaals, er zijn redenen voor. Wanneer je je ellendig voelt, krijg je iets: sympathie, aandacht. Wanneer je gelukkig bent toont niemand sympathie – in feite worden mensen jaloers. Wanneer je ongelukkig bent is iedereen een vriend, iedereen leeft met je mee – zelfs je vijand leeft met je mee. Wanneer je gelukkig bent wordt zelfs je vriend jaloers en onvriendelijk. Als je gelukkig bent schenkt niemand aandacht aan je. Mensen mijden je. In feite beginnen ze te denken dat je gek moet zijn.
Gelukkig? – wie heeft er ooit gehoord dat iemand gelukkig is? Je moet gek geworden zijn of zo, of je moet doen alsof. Als je ongelukkig bent, accepteren ze je. Dan denken ze dat alles in orde is, want zo moet het zijn. En mensen genieten van jouw ongelukkig zijn, daarom letten ze erop – want als je ongelukkig bent kunnen ze zichzelf vergelijken, en diep van binnen voelen ze zich goed. ‘Zo, ik sta er beter voor. Mensen zijn zo ongelukkig! – Ik ben tenminste niet zo ongelukkig. Ik ben ongelukkig, maar niet zo erg.’ 

Osho: The Dhammapada, the Way of the Buddha, Vol. 10.