De vrouw

De vrouw is bijna gek geworden, bijna gek, door de man. Het is een groot wonder dat ze heeft overleefd in een samenleving waarin alle religies door de man gemaakt zijn, alle regeringen door de man gemaakt zijn, alle wetten door de man gemaakt zijn, alle samenlevingen door de man gemaakt zijn, alle onderwijssystemen door de man gemaakt zijn.

Hoe heeft de vrouw het overleefd? Dat is een wonder!
Voor zover ik het begrijp, is dit wonder mogelijk geweest door haar liefde. Ook al heeft de man haar heeft mishandeld, heeft ze toch van hem gehouden. Ook al was ze tot slaaf gemaakt en geketend, ze is een moeder gebleven, een zus, een geliefde, een dochter.
Haar overleving, tegen zoveel aanvallen op haar persoonlijkheid, is alleen mogelijk omdat het bestaan haar meer nodig heeft dan het de man nodig heeft. Het bestaan is beschermend geweest naar de vrouw toe omdat de vrouw de moeder is, van waaruit al het leven stroomt.

Het is door haar liefde dat het leven nog kan zingen, nog kan dansen, dat er nog wat schoonheid is en nog wat gratie overgebleven is in de wereld!

Osho